Iz starega v novo

Nove kreacije iz starih kosov oblačil

Nina Keder
10. 2. 2020, 21.00
Deli članek:

Na Osnovni šoli Litija so se lotili prav posebnega večmesečnega projekta, v katerem so učenci iz starih oblačil ustvarjali nove kreacije, za zaključek pa priredili čisto pravo modno revijo.

Nina Keder
Za uspešno izpeljani projekt gredo zasluge mentorjem Barbari Klanšek, Matjažu Bizilju in Mariji Bregar Hostnik.

V okviru programa Erasmus+ so se lotili projekta Heart, interesne dejavnosti z naslovom Iz starega v novo. Učenci so v petmesečnemu delu iz že uporabljenih, obrabljenihali premajhnih oblačil ustvarjali nove kreacije. Na pomoč so jim priskočili tudi izkušene šivilje in oblikovalci, ki zagovarjajo komponente trajnostnih principov za doseganje širšega ozaveščanja o pomembnosti ohranjanja prostora v sedanjosti in pripravi ekološko bolj ozaveščene prihodnosti. 

Nina Keder
Skupinska fotografija sodelujočih učencev, učiteljev in drugih mentorjev

Tako so skicirane kreacije mladih ustvarjalcev oživele in ponosno so jih pokazali na profesionalno organizirani modni reviji. Vsak mladi oblikovalec je bil deležen kratkega opisa svojega dela. Za mlado Tiso Ribič so tako na primer povedali: »Je romantična in otroško zasanjana. Sanjari o princeskah in zato ni čudno, da se je mlada gospodična odločila predelati svojo rožnato oblekico v dvodelni komplet, ki nagovarja k najstniškemu uporništvu.«

Nina Keder
Pevski nastop raperja Zlatana Čordića - Zlatka je bil za obiskovalce prijetno presenečenje.

Kot presenečenje so na modno revijo povabili raperja Zlatka, ki je tudi na temo Iz starega v novo zarapal nekaj kitic in čestital iznajdljivim mladim oblikovalcem.