Za dobro masko

Kako (ne)varna je uporaba barvnih leč

Z.F.
14. 2. 2020, 21.50
Deli članek:

Pustni čas že veselo trka na vrata, poleg barv za obraz, o katerih smo že pisali, in kostumov pa marsikdo poseže tudi po kontaktnih lečah. Ste vedeli, da lahko z nepravilno uporabo močno poškodujete svoje oči?

Dreamstime
Leč si med seboj ne izposojajte, ne da bi jih primerno razkužili.

Na spletu v teh dneh najdete številne ponudnike, ki ponujajo kontaktne leče, različnih barv in vzorcev. Posledično so močno različne cene, ki pa se razlikujejo tudi glede na to, kje boste leče kupili. Če ste se kljub vsemu odločili za izbiro kontaktnih leč, upoštevajte nekaj osnovnih nasvetov, da se zabava z drugačno barvo šarenice ne bo spremenila v nočno moro.

TEMELJITO SI OPERITE ROKE

Tisti, ki leč ne uporabljate, se boste srečali s tujkom, ki vas utegne motiti celo do te mere, da boste lečo po nekaj minutah odstranili iz očesa. A še preden jo vstavite, si temeljito umijte roke. Ne pozabite, da so na rokah in za nohti številne bakterije, ki se z vstavljanjem leče prenesejo naravnost v oko. Tako tvegate tudi vnetje, ki lahko ogrozi celo vid.

Dreamstime
Zmeraj uporabljajte sterilne posodice in primerno tekočino, ki leče očisti in razkuži.

NAJPREJ SE NALIČITE, ŠELE NATO VSTAVITE LEČE

Kot smo že pisali, so pustne barve precej agresivne in vsebujejo številne kemikalije, ki jih, resnici na ljubo, ne želite spraviti v oči, pa tudi sicer vam lahko vse predstavnice nežnejšega spola zatrdijo, da se leče vstavljajo šele po tem, ko ste povsem naličeni. Zakaj? Prah iz senčil ali pudra ter barva črtala lahko zaideta pod lečo, kar pomeni, da bodo delci dražili oko in vaše vidno polje, obenem pa tvegate okužbo.

Dreamstime
Slaba higiena rok lahko povzroči vnetje, ki lahko ogrozi celo vid.

LEČ SI NE IZMENJUJTE IN NE POSOJAJTE

Čeprav se morda zdi zabavno, da bi bili vaši šarenici različnih barv in bi si leče s prijateljem po tem, ko ste jih enkrat že vstavili, zgolj zamenjali, ponovno tvegate precej nevarnosti. Vsako oko ima svoje karakteristike in svojo skupino koristnih ter nekoristnih bakterij, ki pa lahko močno ogrozijo oko koga drugega. Zato brez primerne tekočine, v kateri se leče očistijo in razkužijo, tega nikar ne počnite. In ne pozabite, voda iz pipe ni primerna za hrambo leč. V prvi vrsti voda ne bo odstranila beljakovin in drugih nečistoč, saj vsebuje mikroorganizme, ki lahko škodujejo očem, prav tako se lahko spremeni struktura leče.