Cveti črna jelša, pomlad se je "zažrla" v zimo

Nekoč so se po njenih cvetovih ozirali kmetovalci, danes se po njej ni več dobro ravnati

S.R.
16. 2. 2020, 08.26
Posodobljeno: 16. 2. 2020, 08.28
Deli članek:

Danes bo pretežno jasno, jutri bo na zahodu občasno rahlo deževalo, drugod pa bo delno jasno. Nič kaj zimsko, čemur pritrjuje tudi dejstvo, da so se razcvetele znanilke pomladi.

Profimedia
Črna jelša je ena od znanilk pomladi.

Nad južno Evropo in Sredozemljem vlada območje visokega zračnega tlaka, od jugozahoda pa bo k nam še naprej dotekal razmeroma topel, a postopoma tudi bolj vlažen zrak. Tako trenutno vremensko sliko opisujejo na Agenciji RS za okolje (Arso). Zima ni nič kaj zimska, kar ponazarja tudi zgodnje cvetenje črne jelše, ene od številnih znanilk pomladi, ki jo pri Arsu v okviru fenološkega monitoringa opazujejo že več kot petdeset let.

V teh dneh se je treba le ozreti po ljubljanskem barju, pa postane jasno, da smo zakorakali v glavno obdobje fenološke predomladi, so v petek na facebooku zapisali pri agenciji Arso ter dodali, da črni jelši čas cvetenja odmerijo zimske oziroma zgodnje spomladanske temperature zraka, »čas cvetenja je zato zelo spremenljiva lastnost.« Cvetijo sicer tudi zvonček, leska, spomladanski žafran, in lapuh. 

Da se pomlad zažira globoko v zimo, ponazarja podatek, da je, kot poroča Arso, »črna jelša še pred nekaj desetletji v Ljubljani cvetela v prvi polovici marca, po letu 1980 se je povprečni čas cvetenja premaknil na konec februarja, v zadnjem desetletju pa se ta vse bolj pomika na začetek februarja. Letošnje cvetenje se uvršča med zgodnejše po letu 1981, podobno kot leta 1985,1990 in 2008, še bolj zgodaj, v zadnji tretjini januarja pa je cvetela leta 1994.« 

Facebook / Arso
Črna jelša že cveti.

Nekaj več oblačnosti in padavin

Danes nas sicer čaka sončen dan z občasno povečano koprenasto oblačnostjo, proti večeru pa se bo predvsem na severnem Primorskem in Notranjskem pooblačilo. Zavladal bo jugozahodnik, najvišje dnevne temperature pa bodo od 10 do 16 stopinj Celzija. 

Ponedeljek ne bo prinesel drastičnih sprememb, a nekoliko se bo le sfižilo. Razen na vzhodu, kjer bo delno jasno, bo drugod sicer pretežno oblačno, napoveduje Arso. V zahodnih krajih bo občasno rahlo deževalo ali rosilo, pihal pa bo okrepljen jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 8, v severnih krajih okoli 0, najvišje dnevne od 7 do 13, v vzhodni Sloveniji do 16 stopinj Celzija. Ponedeljekove razmere se bodo nadaljevale tudi v torek. Pretežno oblačno bo, na severovzhodu bo povečini suho, drugod bo občasno rahlo deževalo. V sredo bo spremenljivo oblačno, predvsem popoldne bodo krajevne plohe. 

Meteo.si
Modelska napoved za naslednjih 10 dni.

Torej, »nekoč so se po cvetovih jelše ozirali kmetovalci, ki so tedaj pričeli sejati jara žita. Danes se po njej ni več dobro ravnati, saj cveti tako zgodaj, da ohladitve, ki bi lahko bile usodne za mlade setve, po njenem cvetenju niso nič nenavadnega,« so še zapisali. Na tem mestu velja tudi opozoriti, da je »pelod črne jelše zelo alergen.« Več informacij o črni jelši in njenem cvetenju je na voljo v zapisu, ki ga je na facebooku objavila agencija Arso.