Politični valentinčki

Vplivni in zaljubljeni: pari med slovenskimi politiki

Luka Tetičkovič
16. 2. 2020, 07.39
Deli članek:

Da je v dvoje vedno lažje, velja tako v zasebnem življenju kot v politiki. Kdo so slovenski superparčki, ki lahko usklajeno delujejo na dveh koncih hkrati, če tako želijo?

Revija Zarja Jana
On je bolj socialist, ona bolj liberalka.

Luka Mesec in Manca G. Renko

Prvak Levice Luka Mesec velja za zmernega in prijaznega fanta, ki bi ga bila pod svojo streho vesela vsaka tašča, a je fant že zaseden. Ljubezen je našel pri Manci Grgič Renko, feministki, doktorici zgodovine, publicistki in urednici. V super parčku Mesec/Renko se združuje levičarsko spoznanje, da je družba še vedno deljena po razredni osnovi, podano z rahločutnostjo etičnih argumentov in glamuroznosti, ki jih razumejo mlajše generacije in meščanstvo, neobremenjeno z ekonomskimi vprašanji.

Prav Renko naj bi Mesca navdušila nad veganskim načinom prehranjevanja in to na družbenem omrežju Facebook utemeljila z argumentom, češ kako lahko socialisti pričakujejo, da se bodo kapitalisti odpovedali zasebni lastnini, ko pa se še sami ne morejo odpovedati čevapčičem.

Vpliva Renkove sicer ne gre meriti neposredno politično, saj deluje bolj na kulturno-založniški sceni. Med njenimi formalnimi pozicijami velja omeniti, da je bila članica strokovne komisije javne agencije za knjigo.

Miha Kordiš in Tonja Jerele - Ona je feministka, on obrzdan samec?

Med kontroverznejše poslance Levice z ostrim in baročnim besednim zakladom se prišteva Miha Kordiš, ki je s svojim nastopom prepričal feministko in aktivistko Tonjo Jerele. Po naših informacijah sta skupno streho našla v Kordiševem poslanskem stanovanju.

Jerelejeva je nekdanja predsednica študentskega društva Iskra in članica Ženskega lobija, nase pa je nazadnje javno opozorila s protestom proti predstavitvi knjige Prvi spol samooklicanega psihoanalitika Romana Vodeba.

Pri Kordišu in Jereletovi se združujeta ogenj in voda, saj Kordiš ne slovi kot najrahločutnejši v feminističnih vprašanjih, nekoč pa je bil celo trdovraten samec. Znane so denimo anekdote, da je med zasedbo Filozofske fakultete na družbenem omrežju Facebook svoje male zmage pri drugem spolu ovekovečil s fotografijo gorečega kamina.

Matej Kolenc in Nika Kovač - Velika krmarja Levice

Parček z največjim dometom na levici pa je morda tisti, ki je v javnosti najmanj viden. Matej Kolenc, sekretar poslanske skupine Levice, je znan predvsem po zatiranju sindikalnih vzgibov v poslanski skupini Levice pred prejšnjimi volitvami. Na Kolenca so takrat padale obtožbe, da si je zaposlene podrejal z grožnjami in šikaniranjem, tudi v stranki pa velja za šerifa, ki si je sam nadel vzdevek Veliki Krmar (slednje je bil nekoč vzdevek kitajskega revolucionarja Maa Cetunga).

Njegova druga polovica je članica ene vplivnejših ljubljanskih družin s povezavami v medijih, akademiji in kulturi – Nika Kovač –, ki je iz Levice že izstopila. Spoznali smo jo kot vodjo referendumske kampanje na strani izenačitve pravic istospolnih parov, kot direktorico Inštituta 8. marec, ki je v Sloveniji odprla vprašanje #jaztudi, pred kratkim pa je postala tudi desna roka nekdanje ljubljanske županje Vike Potočnik v Pionirskem domu, zadolžena za trženje.

Sašo Brlek in Asta Vrečko - Ideolog Levice in mestna svetnica

Profesor Fakultete za družbene vede Sašo Slaček Brlek je med redkimi intelektualci z akademskim statusom, ki po razpadih, pretresih in vnovičnih združitvah stranke Levica še vztrajajo v njej. V nasprotju s tistimi, ki so imeli na voljo le moč argumenta, je Slaček tega prelival v argument moči z usklajenim glasom svoje boljše polovice Aste Vrečko, ki je v stranki članica izvršnega odbora. Na prejšnjih lokalnih volitvah se je Asti Vrečko uspelo prebiti tudi med članice ljubljanskega mestnega sveta, čeprav v osnovi prihaja iz Celja. Je ustanovna članica predhodnice stranke Levica, samostojna delavka v kulturi, sodeluje pa tudi z Likovno akademijo v Ljubljani.

Močno pozicijo Slačka v Levici smo nazadnje opazili na evropskih volitvah, ko je kot drugonosilec liste stranko zastopal v soočenjih, po debaklu spitzenkandidatke Violete Tomič.

Jernej Štromajer in Urška Honzak - Superparček, ki presega okvirje ene stranke

Še v študentskih letih je nekdanji študentski funkcionar Jernej Štromajer omrežil Urško Honzak, študentsko funkcionarko Filozofske fakultete. Ljubezen je zdaj prerasla začetne okvirje in ostala trdna kljub temu, da je Štromajer državni sekretar iz kvote Socialnih demokratov, Honzakova pa ljubljanska mestna svetnica stranke Levica.

Zvezi naj objektivne razmere ne bi bile povsem naklonjene, saj naj bi fenomen tega superparčka skrbel predvsem člane Levice. Domnevali naj bi, da informacije prek Honzakove redno odtekajo v socialdemokratske klopi.

Ana Štromajer in Janez Černe - Mestna svetnica in podžupan Kranja

Da ljubezen presega strankarske okvirje, dokazujeta tudi Ana Štromajer, članica Levice in nekdanje dekle Luke Mesca, ter podžupan Kranja Janez Černe. Iskrica med njima je preskočila nedavno, po tem ko je Štromajerjeva postala mestna svetnica Kranja, podrobnosti, s čim jo je omrežil mladi podžupan Kranja, pa niso znane. Štromarjeva pa nam je kot edina odgovorila na naše novinarsko vprašanje, kje bosta s partnerjem preživela valentinovo. »Skuhala bova večerjo, pogledala kak film ali pa se dobila na pijači s prijatelji,« je sporočila.

Matej in Maja Tašner Vatovec - Matej je funkcije utrdil, Maja je podžupanstvo izgubila

Superparček, ki ga v stranki Levica naslavljajo kar s skupno kratico MTV, sta gotovo Maja in Matej Tašner Vatovec, vodja poslanske skupine Levica oziroma razrešena podžupanja Kopra in mestna svetnica te mestne občine.

Oba sta nekdanja lokalna študentska funkcionarja, ki jima je uspel preboj v višjo politiko. Matej je verjetno na račun svoje zmernosti in sprejemljivosti za slovenskega volivca postal vodja poslanske skupine Levica, Maja je medtem eno funkcijo izgubila, saj jo je koprski župan Aleš Bržan razrešil kmalu po nastopu mandata. Uradni razlog je bil, da je to »v domeni župana«. Neuradno naj bi Tašner Vatovčevo odnesla politična nepreudarnost, saj svetniki Levice niso želeli podpreti občinskega proračuna. Vatovčeva naj ne bi preračunala, da je to eden temeljnih pogojev, zaradi katerega je prišla do podžupanske funkcije.