SLADKA DARILA

Zdrava praznična miza: otrokom ne prepovejmo sladkarij, ampak omejimo

T.D.
20. 12. 2019, 20.52
Deli članek:

Kaj ko bi Miklavža in Božička izkoristili tudi za razmislek, kako zadostiti otrokovim potrebam po vitaminih in mineralih, vsem dobrotam navkljub?

Dreamstime
Sladkajmo se v kombinaciji s sadjem in zelenjavo.

Slovenski otroci še vedno vsak dan segajo po jedeh, ki bi morale biti na njihovem jedilniku izjemoma: po sladkarijah, maščobah, izdelkih iz bele moke. Jemo, kot da je vsak dan praznik, kar moramo nujno spremeniti!

Frekvenca obrokov

Tudi med prazniki lahko poskrbimo za redne obroke in bedimo nad tem, da jih je dovolj. Zajtrk je zelo pomemben za uspešen začetek dneva. Če komu kruh z namazom ob sedmih zjutraj ne ustreza, lahko popije kozarec svežega sadnega soka ali poje jabolko, čez uro ali dve pa seže po močnejši dopoldanski malici, denimo jogurtu, skuti ali polnozrnati žemlji. Stremeti moramo k temu, da ima otrok pet obrokov na dan, kar seveda ne pomeni pet prazničnih kosil, pač pa pet manjših obrokov, da bo otrok imel dovolj energije skozi ves dan.

Zdrava praznična hrana

Decembra se seveda vsi radi sladkamo, vendar bi bilo idealno, če bi se sladkali v kombinaciji s sadjem in zelenjavo. Tudi praznično kosilo lahko začnemo s krožnikom zelenjavne juhe in ob njem serviramo skledo solate, namesto s kremnimi rezinami pa ga zaključimo s sadno solato.

Ne podarjajmo sladkarij

Otroke velikokrat že od prvih mesecev navajamo, da so sladkarije nagrada. Ko se udari, damo malčku bonbon za tolažbo, ko joka, ga potolažimo s tortico, ko ima rojstni dan, ga obdarimo z vrečo sladkarij, in med prazniki je pogosto ravno tako. Starši pri vzgojnih prijemih veliko manipuliramo s hrano, tako da otrok prične čustva veselja in žalosti povezovati s hrano, zaradi česar bo imel lahko veliko težav kasneje v življenju. Ko bo žalosten, bo jedel tudi v odraslosti, ali pa se bo hotel za dosežke nagraditi s sladkarijami. Tega nam res ni treba! Dedek Mraz lahko prinese glavna darila brez spremstva bonbonov!

Ne prepovedujmo, temveč omejujmo!

Nekateri starši gredo v drugo skrajnost in povsem prepovedujejo sladkarije, zato se njihovi otroci sploh ne udeležujejo rojstnih dni, praznikov pa doma ob krompirju v oblicah sploh ni občutiti. S tem povzročijo več škode v otrokovem socialnem življenju, kot bi bila škoda za zdravje, če bi otrok pojedel nekaj kosov potice ali torte.