Zanimivosti

S preprostimi triki nad praznične madeže

Z.F.
19. 12. 2019, 21.30
Deli članek:

Božične večerje, zabave in poskušanje dobrot s stojnic, ki omamno vabijo k obisku, tu in tam pripeljejo tudi do manjših nesreč. Na zimski jakni ali plašču se hitro znajde kak madež, čiščenje pa je lahko precej drago. Razkrivamo vam poceni trike.

Dreamstime
Nesreče prazničnih zabav lahko rešite z nekaj enostavnimi triki.

Žal je tako, da nesreča nikoli ne počiva, sploh nerada takrat, ko moramo biti urejeni in uglajeni. Še prehitro se zgodi, da nam snežno belo srajco umaže kapljica vina, po nesreči na stojnici šal namočimo v maščobo od klobasic, ali pa se na puloverju znajde madež marmelade in čokoladne kreme. Preverite hitre ukrepe in zagato odpravite skoraj neopazno.

Madež rdečega vina

Če ste se po nesreči polili z rdečim vinom, zabava pa se je pravkar dobro razvila, brez skrbi. Nič še ni izgubljeno. Natakarja prosite za malce soli in rezino limone. Na madež nato najprej nanesite sol in zdrgnite z limono. Nato pa previdno izperite. Že po dobrih 30 minutah se boste zabavali dalje, o madežu pa ne bo ne duha ne sluha.

Madež marmelade

Uživanje v vročih palačinkah ob hladnih stojnicah se hitro spremeni v razočaranje, ko plašč okrasimo z nekaj marmelade. Svetujemo vam, da takoj ukrepate. Iz madeža najprej z robčkom očistite ostanek marmelade, nato pa čezenj polijte nekaj gazirane vode in dodajte malo detergenta ali mila. Nežno podrgnite, nato pa izperite z vodo.

Madež čokoladne kreme

Mraz vam v tem primeru dela precejšnjo uslugo. Pustite, da se madež dobro osuši, ali pa nanj nanesite kocko ledu. Nato ostanek čokolade odstranite s topim nožem ali plačilno kartico. Oblačilo obrnite narobe in sperite z gazirano vodo. Madež nekaj minut namakajte še v mrzli vodi, nato pa dodajte nekaj detergenta in nežno podrgnite ter izperite.

Oljni madež

Če ste se uspeli popackati z maščobo, ni še nič izgubljenega. Natakarja prosite za malce moke ali sode bikarbone. Sestavina bo vpila maščobo. Nato nežno podrgnite in čezenj prelijte alkoholni kis ter pustite delovati nekaj minut. Madež nato le še nežno operite pod tekočo vodo.