Nezaslišano?

FOTO: Face pri predsedniku: predsednik je faca!

Vito Tofaj
19. 12. 2019, 21.00
Deli članek:

Odgovor je preprost: mladi, ki z dejanji, prežetimi s pogumom in odločnostjo, navdihujejo tako vrstnike kot tudi vse, ki jih poznajo – torej face leta.

Vito Tofaj
Priznanja face leta so se razveselili Simon Štiblar, Kristjan Veber, Andrei Morozov in Kaja Miglič Pirkmaier.

Resnici na ljubo moramo dodati: če vemo, kako zavzeto in predano se nominiranci za priznanje faca leta lotevajo dela, ki ni del njihovih šolskih obveznosti, ampak je prej svetovljansko, je lahko vsak, ki mu faca leta reče, da je faca, ponosen.

Morda zapisano velja predvsem za politike, »face«, ki jih večinoma ne gledamo preveč radi. Jih pač volimo, ker jih moramo, čeprav je izbor … no, tako-tako. Z drugimi besedami: vedno enak. Vsekakor vsaj večina upa, da bo imela pred njimi štiri leta mir, ki ga, žal, vseeno nikoli nima. »Predsednik Borut Pahor ni le faca,« so se strinjale face leta. In eden med njimi je dodal: »Mislim, da predsednik ni le faca leta – je faca desetletja!« Zato se moramo strinjati in predsednik torej ne sodi med omenjene.

Vito Tofaj
Mina Ravbar, Samo Medic in Adriana Golub: v pisanju esejev in reševanju nalog v angleščini so tekmovali na turnirju šampionov na univerzi Yale v Ameriki.

Pri predsedniku

Face leta: Simon Štiblar; Kristjan Veber; Andrei Morozov; Kaja Miglič Pirkmaier; Mihela Božič in Jerneja Trošt; Simon Trussevich; Rock Ivančki; Manica Kužner; Katarina in Rebecca Agius Jager; Adriana Golub, Samo Medic in Mina Ravbar.

Nasprotno! Predsednik je na dogodkih več kot dobrodošel gost. In cenjen gostitelj. No, če za priznanje faca leta še niste slišali, nič hudega. Uredništvo, pravzaprav komisija spletnega časnika Časoris, je lani mlade, ki z delom izstopajo, izbrala in nagradila prvič. Dogodek je pod častnim pokroviteljstvom predsednika Pahorja potekal v Lutkovnem gledališču Ljubljana: letos so naredili korak naprej. Ne po dosežkih nagrajencev: ti so vedno izjemni. Velik korak naprej je naredil predsednik Pahor, ki je dobitnike priznanj povabil v predsedniško palačo. Lahko si mislite, kako so se vsi razveselili povabila v predsednikov drugi dom. Če lahko ugibamo, so se povabila verjetno še najbolj razveselili člani zbora Rock Ivančki, ki so predstavili del sicer več kot uro trajajočega muzikala: na taistem prizorišču – čeprav je bil predsednik med nastopom vidno navdušen – verjetno ne bodo več nastopili.

6. Priznanja face leta so se razveselili Simon Štiblar, Kristjan Veber, Andrei Morozov in Kaja Miglič Pirkmaier. 07. Sociolog Miha Lobnik, zagovornik načela enakosti, in dr. Sonja Merljak Zdovc, urednica spletnega časopisa Časoris 08. Komisija: predsednica ZPMS Darja Groznik, pisatelj Primož Suhodolčan in psihologinja Mateja Štirn 09. Skupina Rock Ivančki (tudi face leta) je odigrala del sicer več kot uro trajajočega muzikala: in še nikoli ni bila v predsedniški palači glasba tako glasna.***