Potrjevanje

Koalicija glede podpore Mlinarjevi ni složna

STA
19. 12. 2019, 22.04
Posodobljeno: 19. 12. 2019, 22.08
Deli članek:

Ali lahko kandidatka za novo ministrico za kohezijo Angelika Mlinar še nocoj računa na zadostno število glasov, tudi po predstavitvi stališč poslanskih skupin ni povsem jasno. Med vladnimi strankami so še vedno neenotni v DeSUS, poslanci opozicije pa bodo glasovali proti. V SNS svojega stališča niso predstavili.

Bobo
Angelika Mlinar

Naj 49-letno koroško Slovenko imenujejo za novo kohezijsko ministrico, je poslancem predlagala stranka SAB, potem ko je septembra po le devetih mesecih na položaju odstopil dotedanji minister Iztok Purič. Pristojna parlamentarna odbora sta na zaslišanju v začetku tedna njeno kandidaturo ocenila kot neprimerno, a predsednik vlade Marjan Šarec je danes dejal, da presoji SAB povsem zaupa.

Poslancem Levice se Mlinarjeva ne zdi primerna za vodenje resorja. Izkušnje, ki jih je pridobila kot poslanka v Evropskem parlamentu, so seveda dobrodošle, a žal še ne pomenijo nujno kompetenc za vodenje tega resorja, je dejal Franc Trček (Levica). Z razvojno vizijo in kohezijo se doslej ni veliko ukvarjala, kar je bilo po njegovih besedah opaziti že na zaslišanju pred člani pristojnih odborov, kjer ni podala prepričljivih odgovorov.

Z njenimi odgovori na zaslišanju pred pristojnima odboroma prav tako niso bili zadovoljni v SDS. "Ne strinjamo se z njeno oceno, da je črpanje evropskih sredstev v Sloveniji solidno," je dejala Suzana Lep Šimenko in dodala, da so ji postavili številna konkretna vprašanja, žal pa dobili zelo splošne odgovore. "Želeli smo slišati konkretne ukrepe, ki jih bo izvedla, da se bo črpanje pospešilo," je dejala poslanka SDS.

Proti bodo prav tako glasovali poslanci NSi, vendar ne zaradi nje same. "Glas ni proti Angeliki Mlinar, pač pa proti Šarčevi vladi," je dejal Matej Tonin in dodal, da je vsak dan delovanja te vlade izgubljen dan za Slovenijo. "Razumite glas proti kot glas za drugačno vlado oz. za čim prejšnje predčasne volitve," je dodal.

V poslanski skupini SNS svojega stališča do kandidature Mlinarjeve niso predstavili, prav tako ni znano, kako bodo glasovali poslanci DeSUS. V tej koalicijski stranki namreč glede podpore niso enotni, je povedal Franc Jurša in dodal: "Po letu in pol manjšinske vlade bi pričakovali kandidata, ki bo imel široko podporo parlamentarne večine, vendar je že zaslišanje na odborih pokazalo, da ni tako."

Da je Mlinarjeva primerna kandidatka za ministrico, so se tako poleg poslancev SAB strinjali še v LMŠ, SD, in SMC. "Mlinarjeva se je na zaslišanju predstavila kot suverena in samozavestna kandidatka, ki področje evropske kohezijske politike dobro pozna, prav tako pa pozna probleme, s katerimi se Slovenija sooča pri črpanju evropskih sredstev," je dejal Nik Prebil (LMŠ)