Višje cene oskrbnin

V domove upokojencev božiček prinaša zelo posebno »darilo«

Dženana Kmetec / Štajerski tednik
19. 12. 2019, 20.05
Deli članek:

Kot vse kaže, se bodo cene oskrbnin v večini domov z novim letom zvišale. O predlogu za dvig cen je odločal tudi svet Doma upokojencev Ptuj.

Profimedia
Strošek povišanja minimalne plače se bo prevalil tudi na tiste, ki so plačniki oskrbnin v domovih upokojencev.

Skupnost socialnih zavodov Slovenije je pred nekaj dnevi napovedala, da stanovalce v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih po novem letu čaka podražitev cen oskrbe. »Podražitve bodo posledica spremembe obračunavanja in dviga minimalne plače v januarju 2020, zaradi česar se bodo stroški dela v domovih za starejše in posebnih zavodih povečali za od pet do osem odstotkov. Tokratni dvig stroškov dela bo omejen na zaposlene, ki v domovih zagotavljajo storitve oskrbe, te pa prek oskrbnin plačujejo stanovalci sami, njihovi svojci ali občine.« V skupnosti socialnih zavodov so sicer poudarili, da si zaposleni zaslužijo primerno plačilo, je pa dejstvo, da se breme dviga plač z dvigom cen prelaga na plačnike oskrbnin: »Njihova delovna mesta so del sistema plač v javnem sektorju, ki je izrazito nestimulativen za delavce s srednješolsko ali nižjo stopnjo izobrazbe, zato se raje odločajo za delo v drugih panogah, v domovih pa se veča kadrovska luknja,« je pojasnil Jaka Bizjak, sekretar omenjene skupnosti. Obenem je poudaril, da tokratni dvig minimalne plače razkriva nepravičnost slovenskega sistema, saj se stroški višjih plač oskrbnega osebja preprosto prevalijo na pleča stanovalcev, njihovih svojcev in občin. Rešitev naj bi bil zakon o dolgotrajni oskrbi.

Z novim letom prva podražitev, marca (spet) druga?

»V prazničnih dneh se bodo po domovih za starejše in posebnih zavodih po Sloveniji zvrstili številni dogodki, na katerih bomo s stanovalci pričakali decembrske dobre može in si zaželeli čim več zdravja in lepega v prihajajočem letu. Hkrati jim bomo žal morali povedati, da jim novo leto prinaša tudi višje cene oskrbe,« je še dodal Bizjak. Cene pa se bodo po različnih zavodih zviševale v različnem deležu. Oblikovanje cen socialnovarstvenih storitev določa poseben pravilnik, po katerem lahko ob redni uskladitvi, ki se izvede vsako leto prvega marca, izvajalec uskladi ceno tudi, če se stroški dela spremenijo za več kot 1,5 odstotka od zadnje uskladitve. Tak primer je zdajšnje stanje. Povsem možno je, da se bodo cene v začetku prihodnjega leta marsikje povišale januarja in ponovno marca. Kot posledica spremembe minimalne plače v januarju 2020 se bodo stroški dela v domovih za starejše in posebnih zavodih povečali za od pet do osem odstotkov, cene oskrbe pa naj bi se povišale za okrog dva do tri odstotke.

Za koliko odstotkov se bodo zvišale cene na Ptuju

Kot je potrdila direktorica Doma upokojencev Ptuj Jožica Šemnički, so v torek na svetu zavoda predlagali nove, višje cene. Enako kot povsod je tudi na Ptuju razlog porast stroškov dela. »Predlagali smo dvig cen od 0,9 odstotka za oskrbo I do 1,3 odstotka za oskrbo IV. To je potrebno zaradi zvišanja plač. Prav je, da so se plače zvišale, ni pa prav, da nas je država pustila brez rešitev in da ni poskrbela za to, da se ta denar zagotovi iz drugih virov. Druge rešitve kot dviga cen nam niso pustili,« je zaključila direktorica DU Ptuj.