ZAGATA

Bo vlada upokojencem vzela edini praznik?

Ž.K.
19. 12. 2019, 20.35
Deli članek:

Združenje društev upokojencev Slovenije (ZDUS) je šokirano nad odločitvijo vlade, ki je prvi oktober razglasila za dan slovenskega športa.

M24
Zveza društev upokojencev Slovenije je šokirana nad odločitvijo vlade.

Prvi oktober je mednarodni dan starejših, ki ga je razglasila Generalna skupščina Združenih narodov leta 1990, da bi se vsako leto na ta dan s posebno pozornostjo razpravljalo o različnih vprašanjih, povezanih s starejšimi ljudmi.

Vlada je na predlog Olimpijskega komiteja Slovenije včeraj objavila, da bo razglasila nov državni praznik: prvi oktober bo postal dan slovenskega športa. Kot so zapisali v utemeljitvi, datum pobude ni naključen, saj je bilo prvega oktobra 1863 v Ljubljani ustanovljeno prvo telovadno društvo na Slovenskem, Južni sokol. Postavljeni so bili temelji telovadnega društva, ki je spodbujal k telesni aktivnosti vseh Slovenk in Slovencev ter hkrati predstavljal temelje za razvoj športa v šolah, razvoj športnih društev, izobraževanja kadrov na področju športa in številnih vrhunskih dosežkov. Na OKS so zapisali tudi, da ima njihov predlog močno podporo pri predsedniku vlade, na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter pri poslancih, pohvalili pa so se tudi, da je podporo prazniku izrazil trenutno naš najboljši kolesar Primož Roglič.

Prizadeli upokojence

A kot kaže, izbira datuma ni bila najbolj posrečena. Vsaj tako menijo slovenski upokojenci, ki pravijo, da bi prvi oktober moral biti njihov državni praznik. Kot so opozorili včeraj, jih je odločitev MDDSZ šokirala, kajti prvi oktober je mednarodni dan starejših, ki ga je razglasila Generalna skupščina Združenih narodov leta 1990, da bi se vsako leto na ta dan s posebno pozornostjo razpravljalo o različnih vprašanjih, povezanih s starejšimi ljudmi. »Upokojenke in upokojenci smo prikrajšani že za marsikaj in zdaj nam bo državni praznik vzel dan, ki je namenjen nam, našim perečim problemom, našemu gmotnemu položaju, kot tudi temu, da lahko takrat skupaj kaj več naredimo,« so izjavili v rahlo užaljenem zapisu, ki smo ga prejeli mediji. Dodali pa so še svoj predlog: »Glede na demografske spremembe bi bilo res lepo, če bi ta vlada prvi oktober imenovala za državni praznik nas, športu pa bi kljub razlagi, da je bilo takrat ustanovljeno prvo športno društvo Južni sokol, namenila za praznik šesti april, ko je že mednarodni dan športa za razvoj in mir.«

Dan športa že imamo

Združenje društev upokojencev pa ni edino, ki meni, da prvi oktober ni najprimernejši dan za praznik slovenskega. Eden najvidnejših slovenskih športnih delavcev Tomo Levovnik je nedavno za časnik Dnevnik pojasnil, da dan, namenjen športu, že imamo. To je 15. oktober – rojstni dan OKS-ZŠZ. Če pa bi se za to že odločili, se mu zdi primernejši datum 25. april, saj je bila na ta dan leta 1920 v okviru Kraljevine SHS ustanovljena športna zveza Slovenije. Ob tem je še pripomnil, da so »državni prazniki namenjeni funkcionarjem, ne ljudem. Ob državnem prazniku bi govoril predsednik države, toda šport ima svojega predsednika, to pa je predsednik olimpijskega komiteja«.