Nejc Gazvoda

Slavili so v Beogradu, slavili bodo na odru

N.S.
20. 12. 2019, 21.35
Deli članek:

Tekstopisec in režiser Nejc Gazvoda je lani v Mestnem gledališču ljubljanskem na oder postavil svojo komično dramo Tih vdih, v kateri blestijo Mirjam Korbar, Jure Henigman, Ajda Smrekar, Matej Puc, Tjaša Železnik in Lara Wolf.

MGL
Ekipa predstave Tih vdih se je ravno vrnila z uspešnega gostovanja v Beogradu.

Pred dnevi je igralska zasedba gostovala v Beogradu, kjer so predstavniki šestih gledališč s prostora nekdanje Jugoslavije v skupščini Mestne občine Beograd podpisali uradni zapisnik o poslovnem sodelovanju in oblikovali območno zvezo gledališč.
Zvezo sestavljajo Beogradsko dramsko pozorište, Dramski teatar Skopje, Kamerni teatar 55 iz Podgorice, Mestno gledališče ljubljansko in Kazalište Ulysses iz Zagreba. Cilji zveze so institucionalizirati sodelovanje med omenjenimi gledališči, občinstvu omogočiti ogled reprezentativnih uprizoritev iz regije in uresničiti velike koprodukcije. Prvi festival Ruta (srbsko Regionalna unija teatra) je potekal v omenjenem beograjskem gledališču od 1. do 6. decembra, zaključila pa ga bo uprizoritev Tih vdih avtorja in režiserja Nejca Gazvode v izvedbi MGL. Naslednja postaja festivala Rute bo od 1. do 6. marca 2020 v Podgorici, v Ljubljani pa bodo gledališča gostili od 14. do 19. aprila 2020.

Mediaspeed
Nejc Gazvoda je zarezal v torto na premieri, enako bo storil na 50. ponovitvi 30. decembra v MGL.

PO BEOGRADU, PRED JUBILEJEM

Igralka Tjaša Železnik je po nedavnem gostovanju v Beogradu povedala: »Beograjska publika je izjemno dobro sprejela našo predstavo. Po predstavi so bili vidno ganjeni, predvsem pa navdušeni nad vsebino drame in igro. Očitno so jim odnosi in težave, ki jih razgrne Tih vdih, enako blizu kot nam.« Tudi režiser Nejc Gazvoda, ki se veseli nedeljske ponovitve in 50. ponovitve 30. decembra v MGL, je povedal: »To je dokaz, da ljudje radi gledajo zgodbe, ki se tičejo njih, ampak ne moralizirajo. Teater potrebuje take predstave – pripovedi o sodobnih problemih, ki skozi odlično igro pridejo gledalcem globoko pod kožo.«