Brez dlake na jeziku

Lepa Brena ostro zabrusila hrvaškim generalom: "Na Balkanu so še vedno največji primitivci"

R.T.
20. 12. 2019, 08.14
Posodobljeno: 20. 12. 2019, 15.38
Deli članek:

Balkanska pevka jim je odgovorila brez dlake na jeziku.

Profimedia
Lepa Brena brez dlake na jeziku.

V obvestilu za javnost, ki ga je četverica upokojenih hrvaških generalov poimenovala "Nacionalna sramota v hrvaškem glavnem mestu", so Ivan Tolj, Ivan Kapular, Marinko Krešić in Mile Ćuk izrazili ostre kritike, namenjene balkanski pevki Lepi Breni.

"V Zagrebu se je 14. in 15. decembra zgodilo javno roganje hrvaškemu narodu in Republiki Hrvaški. Fahreta Jahić Živojinović, bolj znana kot Lepa Brena je v času velesrbske agresije v mestu Brčko pozirala v maskirnih vzorcih sovražnih vojaških formacij, ki so jurišale na Hrvaško, Bosno in Hercegovino, uničevale mesta in vasi ter ubijale nedolžne ljudi," so zapisali.

V zapisu so navedli, da so na koncertu vihrale jugoslovanske zastave s petokrako zvezdo, pod katero so bili, kot so zapisali, "storjeni različni zločini nad hrvaškim narodom vse od 2. svetovne vojne in osamosvojitvene vojne pa do Vukovara, Ovlare in ostalih morišč v Domovini".

Sedaj se je na njihove kritike odzvala tudi pevka. Novinarjem je povedala, da na njena koncerta ne bi prišlo 30 tisoč ljudi, če bi bila v Zagrebu res nezaželena. "Rojena sem bila v Jugoslaviji. Prišla sem s sporočilom ljubezni in miru. To je 21. stoletje. V tem stoletju bi morali biti pametni in strpni, biti moramo del sveta", je povedala. "Mislila sem, da sem odrasla v državi, v kateri ni bilo verske, nacionalne in spolne diskriminacije, to pa me je spomnilo, da so na Balkanu še vedno največji primitivci. S sovražnim govorom me želijo le prizadeti," je še dodala, navaja srbski portal Srbija danas.

Izpostavila je, da na koncertu niso vihrale jugoslovanske zastave, temveč zastave z njenimi začetnicami in napisom "Hajde, da se volimo" - gre za naslov ene od njenih glasbenih uspešnic. "Ne ukvarjam se s politiko, temveč z glasbo," je še povedala pevka.