ogorčeni

Upokojeni hrvaški generali besnijo zaradi Lepe Brene: »Prišlo je do javnega roganja hrvaškemu narodu «

R.T.
16. 12. 2019, 09.10
Posodobljeno: 16. 12. 2019, 10.28
Deli članek:

Lepa Brena je pred zagrebško publiko nastopila po desetih letih premora in na oder Arene Zagreb stopila kar dvakrat - v soboto in v nedeljo. Čeprav sta koncerta navdušila mnoge, sta pri upokojenih hrvaških generalih izzvala ogorčenje.

Instagram
Lepa Brena

V obvestilu za javnost, ki ga je četverica upokojenih hrvaških generalov poimenovala »Nacionalna sramota v hrvaškem glavnem mestu«, so Ivan Tolj, Ivan Kapular, Marinko Krešić in Mile Ćuk od hrvaških oblasti zahtevali, da pri vsaki javni osebi, pa naj bo to srbska pevka ali srbski politik, preverijo, ali je ta v kakršnikoli obliki sodeloval/a v agresiji nad Hrvaško. »Menimo, da te osebe ne morejo javno nastopati na območju Republike Hrvaške in biti sprejete s strani hrvaških državnih in lokalnih funkcionarjev,« so zapisali in ocenili, da bi obiski in javni nastopi srbskih pevcev, igralcev, politikov lahko porušili suverenost in ugled hrvaške države.

»V Zagrebu se je 14. in 15. decembra zgodilo javno roganje hrvaškemu narodu in Republiki Hrvaški. Fahreta Jahić Živojinović, bolj znana kot Lepa Brena, ki je v času velesrbske agresije v mestu Brčko pozirala v maskirnih vzorcih sovražnih vojaških formacij,  ki so jurišale na Hrvaško, Bosno in Hercegovino, uničevale mesta in vasi ter ubijale nedolžne ljudi,« so zapisali.

V zapisu so navedli, da so na koncertu vihrale jugoslovanske zastave s petokrako zvezdo, pod katero so bili, kot so zapisali, »storjeni različni zločini nad hrvaškim narodom vse od 2. svetovne vojne in osamosvojitvene vojne pa do Vukovara, Ovlare in ostalih morišč v Domovini«. Sprašujejo se, ali je mogoče, da ni kaznivo oziroma je družbeno sprejemljivo »mahati z zločinskimi zastavami sredi glavnega mesta suverene in mednarodno priznane države«. Izpostavili so, ali je naključje, da se to »žaljenje dogaja ravno v adventnem času, med zagrebškim adventom, s katerim se tako radi pohvalimo pred celim svetom, deset dni pred božičem in le teden dni pred volitvami za predsednika Republike Hrvaške. Kdo je odgovoren za to blamažo sredi hrvaškega glavnega mesta. Kdo se igra z našim nacionalnim dostojanstvom? Kdo se roga naši državi?«.

Pevka se na njihove kritike ni odzvala, na družbenem omrežju Instagram pa je objavila fotografijo nastopajočih v objemu in zapisala: »Zagreb. Objem moči, ljubezni in podpore«.