Slovo

Dolgotrajna bolezen vzela Bondovo dekle

A.S./STA
20. 12. 2019, 14.37
Deli članek:

V Parizu je v 79. letu starosti v sredo umrla francoska igralka Claudine Auger. Najbolj je bila znana po vlogi Bondovega dekleta v filmu Operacija Grom iz leta 1965, v katerem je zaigrala ob Seaneu Conneryju. Po poročanju britanskega BBC je igralka umrla po dolgotrajni bolezni.

Profimedia
Caludine Auger

Claudine Auger je kariero začela kot model. Leta 1958 se je uvrstila na tekmovanju za miss sveta, kjer je postala prva spremljevalka.

Kmalu je začela igrati v filmih, leta 1962 je zaigrala v filmu Le Masque de fer (Železna maska), ki ga je režiral Henri Decoin. Leta 1965 ji je slavo prinesla vloga Bondovega dekleta Domine v filmu Operacija Grom, četrtem filmu iz franšize o agentu 007.

Bila je prvo Bondovo dekle, ki je bilo iz Francije. Pozneje se je po pisanju BBC izkazalo, da je ustvarjalna ekipa predelala njen lik posebej zanjo. Bondovo dekle Domino naj bi bilo po prvotni ideji Italijanka, a je nato postala Francozinja.

Čeprav so bila Bondova dekleta le redko deležna priznanja za svojo igro, saj je bil poudarek na njihovem videzu, je Claudine Auger k vlogi pristopila, kot da bi se lotevala Moliera, je leta 1965 povedala v televizijskem intervjuju.

V 60. in 70. letih minulega stoletja je imela uspešno kariero v francoskem in italijanskem filmu.