KAM?

Kje boste letos pokušali najboljšo vinsko kapljico?

Z.F.
7. 11. 2019, 20.40
Deli članek:

Še nekaj dni nas loči od dne, ko se bo mošt tudi uradno spremenil v vino. Če še ne veste, kje bi letos pokušali slovensko kapljico in jedli kulinarične dobrote, imamo za vas nekaj uporabnih predlogov. Marsikje se lahko martinovanja udeležite že jutri.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

V šali bi lahko rekli, da je martinovo slovenski praznik obilja, na katerega se zbere staro in mlado ter veselja nikoli ne zmanjka. V zadnjih letih so martinovanja dosegla precejšen razmah in se jih lahko udeležite po vsej Sloveniji.

Ljubljanska vinska pot

Prihajajoča sobota bo v Ljubljani od 11. ure dalje v znamenju martinovanja. Ne govorimo le o enem mestu, kjer se bodo zbrali ponudniki, temveč se bo dogajalo na več različnih lokacijah. Vinsko kapljico boste lahko pokušali na Cankarjevem nabrežju, Ciril-Metodovem trgu, Petkovškovem nabrežju, Miklošičevi cesti, Wolfovi, Trubarjevi in številnih drugih. Tudi letos si boste za pokušino morali zagotoviti kupone, za kozarec pa boste odšteli kavcijo v višini 10 evrov.

Martinovanje v Mariboru

Dreamstime
V Mariboru pripravljajo največje slovensko martinovanje, ki bo potekalo 11. novembra od 11. ure in 11 minut dalje.

Že tradicionalno se bo martinovanje v štajerski prestolnici dogajalo na osrednjem Trgu Leona Štuklja 11. novembra, od 11. ure in 11 minut dalje. Gre za največje enodnevno martinovanje v Sloveniji, na katerem pokušino žlahtne kapljice in izbrane kulinarike obogatijo s kulturno-zabavnim programom in številnimi glasbeniki. V štajerski prestolnici tudi letos pričakujejo okoli 20 tisoč obiskovalcev.

Martinovanje na Krasu

Martinovanje pripravljajo tudi na Krasu, kjer bo ob pokušanju vinske kapljice poskrbljeno še za zabavo in kulinarično razvajanje. Napovedujejo tudi ocenjevanje vin, tekaški pozdrav jeseni, obisk različnih kmetij in številne koncerte. Tako kot v prestolnici si boste tudi na Krasu morali za pokušino priskrbeti kupone, v pestrem dogajanju pa boste lahko uživali od 8. do 11. novembra.

Martinovanje v Ormožu

Tudi v Ormožu zadnja leta postaja martinovanje vse večji turistični dogodek. Letos boste žlahtno kapljico lahko pokusili na več lokacijah v mestu. Pričakujejo vas na Kerenčičevem trgu ter v Martinovem šotoru, nekdanji trgovini Tima, muzeju, vinski kleti, Mladinskem centru in tudi v knjižnici. V času martinovanja pripravljajo kulturni program, ki vključuje ocenjevanje vin, razstave, delavnice, pohode in zabavni program. V pestrem dogajanju boste lahko uživali od 8. do 11. novembra.

Martinovanje v Kopru

V Kopru bo letos že 21. tradicionalno martinovanje, na katerem boste lahko od 8. do 11. novembra od 18. ure dalje uživali v dobri glasbi, izbrani vinski kapljici in odličnih kulinaričnih dobrotah. Poskrbljeno bo tudi za zabavo. Prireditev bo v šotoru na parkirišču pri stadionu.

Martinovanje na Dolenjskem

Na Dolenjskem vas pričakujejo 8. novembra od 19. ure dalje na Gradu Grm, kjer pripravljajo martinovanje v znamenju dobrih vin, za katere bodo poskrbeli najboljši dolenjski vinarji. Poskrbljeno bo tudi za izbrano kulinariko in odlično glasbo, da se boste skupaj z domačini lahko po stari šegi zahvalili za obilno letino.

Martinovanje v Goriških brdih

Vabijo vas v vasico Šmartno, kjer bodo lokalni gostinci in vinarji poskrbeli za razvajanje vaših brbončic tako z rujno kapljico kot z izbrano kulinariko. Vse obiskovalce vabijo tudi na Martinov pohod, ki bo 10. novembra. Martinovanje bo sicer v Goriških brdih potekalo od 8. do 10. novembra.

Dreamstime
Na Ptuju se lahko udeležite degustacije vin v rovu pod gradom.

Martinovanje na Ptuju

Vabljeni tudi v najstarejše slovensko mesto, ki se ponaša z najstarejšo vinsko kletjo pri nas. Na Ptuju bo martinovanje potekalo od 8. do 11. novembra, organizatorji pa obljubljajo pester, vinsko obarvan kulturni program in vodene degustacije po skritih kotičkih Ptuja. Kot zanimivost letos ponujajo tudi vinsko degustacijo v rovu pod gradom.