Konec sončnih dni

Ne dvigajte prahu po nepotrebnem

Z.F.
6. 11. 2019, 21.29
Deli članek:

Prinašali so precej visoke temperature, zdaj pa jih je konec. Prižgale so se peči, radiatorji so postali topli, prah pa je veselo poletel v nebo. Ste jih odzračili in očistili pred začetkom grelne sezone?

Dreamstime
Strokovnjaki svetujejo, da bi bilo dobro radiatorje v grelni sezoni čistiti vsaj dvakrat mesečno.

Večina slovenskih domov se še vedno ogreva s klasičnimi rebrastimi radiatorji, ki so, če jih ne čistimo redno, pravo leglo sivih kep sprijetega prahu. Ob začetku grelne sezone, ko se topel zrak iz radiatorjev dviga, se tako dviga tudi obilica prahu, se veselo širi po celotnem domu in tako povzroča dodatno delo, obenem pa draži dihalne poti. Čiščenje radiatorjev res ni ravno preprosto, a vendar je skoraj nujno opravilo.

Ne pozabite očistiti prostora med steno in radiatorjem. Pomagate si lahko s palico, na katero ste privezali krpo iz mikrovlaken. čiščenje radiatorja: Radiator je v sezoni dobro očistiti vsaj dvakrat na mesec. čiščenje za radiatorjem: Ne pozabite očistiti tudi mesta med steno in radiatorjem. čiščenje sprednje strani radiatorja: Sprednjo stran radiatorja očistite z univerzalnim čistilom.

Dvakrat na mesec

Strokovnjaki svetujejo, da bi bilo dobro radiatorje v grelni sezoni čistiti vsaj dvakrat mesečno, tako boste preprečili prašenje in zmanjšali draženje dihalnih poti. Če imate še klasične rebraste radiatorje, boste umazanijo najlažje očistili s pomočjo omela. A pod radiator nastavite staro brisačo, ki ste jo pred tem zmočili, da bo zadržala prah. V odlično pomoč bo tudi sesalec. Uporabite ozek nastavek s ščetko, in če je le mogoče, začnite sesati s spodnje strani. Odlična pomoč pri čiščenju je lahko tudi sušilnik za lase. Ta bo preprosto odpihnil prah skozi reže in se nabral na stari brisači, ki ste jo položili na tla. Uporabite pa lahko tudi kompresor za stisnjen zrak, ki bo hitro opravil z nadlogo, a bodite pripravljeni, da bo zaradi pritiska nekaj prahu poletelo tudi v zrak.

Očistite pri steni, ne pozabite na lice

Ne pozabite očistiti tudi območja med radiatorjem in steno. Tudi tukaj si lahko pomagate s sušilnikom ali kompresorjem. V odlično pomoč pa vam bo tudi pernato omelo. Lahko pa si pomagate s pomočjo daljše gibljive palice, na katero navežete gobico ali pa krpo iz mikrovlaken za čiščenje prahu in tako počistite prah, ki se je nabral pri steni. Zdaj, ko ste notranjost med rebri in del med steno in radiatorjem očistili, je čas, da se lotite tudi čiščenja sprednje strani oziroma lica. Radiator je najboljše čistiti, ko je hladen. Obrišite ga z univerzalnim čistilom ali pa uporabite moč citrusov, ki bodo radiator očistili, obenem pa odišavili vaš dom.