NE ŽE SPET

Pospravite kramo in zmanjšajte porabo goriva

Z.F.
18. 10. 2019, 21.04
Deli članek:

Ste pozabili, kje ste parkirali avtomobil? Stojite v dolgi koloni, vašo kabino pa zastruplja neprijeten vonj izpušnih plinov? Želite zmanjšati porabo goriva? Berite dalje, posebej za vas smo pripravili več nasvetov.

Dreamstime
Odstranite nepotrebno prtljago in zmanjšajte stroške goriva.

Treba si je priznati, da si življenje brez avtomobila danes težko predstavljamo. Mimogrede pa številni v njem preživijo precej časa, saj so precej oddaljeni od službe, ker je takšna narava njihovega dela ali ker preprosto radi potujejo. V nadaljevanju preverite, kako lahko na preprost način izboljšajte kvaliteto vaše vožnje.

Udrtine, ki so nastale na plastičnih odbijačih, lahko odpravite tudi tako, da čeznje počasi zlivate vrelo vodo. Plastika se bo tako raztegnila in sama povrnila v prvotno stanje. 

Gumb za kabinsko kroženje zraka

Če je vaša služba v katerem izmed večjih mest, se zagotovo vsako jutro in vsako popoldne srečujete z gnečo in počasnim cijazenjem skozi mestne vpadnice. Zjutraj, ko je zračni tlak še precej nizek, se v avtomobilu precej hitro zazna vonj izpušnih plinov. Še huje je, če obstanemo v predoru. V teh primerih se spomnite na sicer pogosto »pozabljen« gumb, ki nakazuje kabinsko kroženje zraka. V takšnim primerih boste poskrbeli za kabinsko zračenje in filtriranje brez nevarnega vmešavanja zraka iz okolja.

Odstranite nepotrebno prtljago

Številni v avtomobilih prevažajo predmete, ki jih le redko potrebujejo, ti pa se le kopičijo in povečujejo težo avtomobila. Zaradi obremenjenosti motorja se posledično povečuje poraba goriva, kar povzroča slabo voljo. Iz avtomobila zato odstranite predmete, ki jih ne potrebujete, in tako zmanjšajte porabo.

Z detergentom za ročno pomivanje nad umazanijo

Za uspešno odstranjevanje zasušenih žuželk in mastnih ter trdovratnih madežev z vetrobranskega stekla in ostalih steklenih površin uporabite detergent za ročno pomivanje posode. Ta bo hitro opravil z nadlogo. Nanesite ga na mehko krpo ali gobo, ki jo pomočite v toplo vodo in nežno zdrgnite površino. Pustite delovati nekaj minut, nato postopek še enkrat ponovite. Stekla izperite z obilico tople vode.

GPS si bo zapomnil, kje ste parkirali

Najboljši način, da ne razmišljate, kje ste parkirali avtomobil, je, da vključite GPS na telefonu. Ta si bo zapomnil, kje ste parkirali avto, vi pa se boste lahko brez težav osredotočili na pomemben sestanek, zabavo ali nakupe, ki vas čakajo v nadaljevanju.