Zdravnica leta

Otrok ni več kazal znakov življenja, prisebna pediatrinja Alma ni imela časa za razmišljanje

R.T.
18. 10. 2019, 20.59
Posodobljeno: 18. 10. 2019, 21.05
Deli članek:

V Črni Gori imajo te dni novo junakinjo. Pediatrinjo Almo Drešević, ki je pred osmimi dnevi rešila življenje 5-letnega otroka.

Facbook
Alma Drešević je nadvse zadovoljna, ker je otroku rešila življenje.

"Otrok star pet let in pet mesecev je pogoltnil šahovsko figuro - kmeta. Ker otrok ni več kazal znakov življenja, nisem imela časa za razmišljanje," je za medije v Podgorici povedala zdravnica Alma Drešević. Zavedala se je, da mora nujno odstraniti kmeta. Šlo je za sekunde, mati je vreščala, Alma pa je z roko segla v otrokova usta in v požiralniku zatipala figuro ter jo zaprto pestjo, tako da bi čim manj poškodovala stene požiralnika, izvlekla.

Otrok še ni bil rešen. Alma je začela z oživljanjem usta na usta in masažo srca. Po dveh ciklih oživljanja, je zaslišala šibko bitje srca. Njeno je začelo biti močneje. Nadaljevala je z reanimacijo, dokler ni otrok krepkeje zadihal. "V tem trenutku sem vedela, da je otrok rešen," se spominja Dreševićeva, ki dodaja, da bi vsak zdravnik ali medicinska sestra ravnal kot je ona. Manj skromen je direktor podgorišle bolnišnice Nebojša Kavarić, ki pravi, da bo Alma Drešević izbrana za zdravnico leta. Pediatrinja pa je zadovoljna, da je otrok preživel in bil že v soboto v domačem objemu staršev.