ZAHTEVAJO ČAS

Kako perete odeje in vzglavnike iz naravnega ali umetnega polnila?

Z.F.
17. 10. 2019, 21.25
Posodobljeno: 27. 12. 2022, 02.42
Deli članek:

Za pravilno pranje in sušenje prešitih odej in vzglavnikov si vzemite dovolj časa in upoštevajte navodila proizvajalcev.

Dreamstime
odeja in vzglavnik.jpg

Še preden se odločite, da bo odeja romala v pralni stroj, preverite vse šive, in če opazite luknje, jih zakrpajte. Prešite odeje iz umetnih vlaken so praviloma lahke in primerne za pranje v pralnem stroju, tako je tudi z vzglavniki, a še enkrat poudarjamo, upoštevajte navodila proizvajalca. Če so odeje in vzglavniki iz naravnih materialov in polnil, uporabite detergente brez encimov, saj lahko uničijo lastnosti perja oziroma puha.

Svetujemo vam izbiro detergentov za pranje volne. Prešite odeje in vzglavnike z umetnim polnilom pa lahko perete z običajnim detergentom. Primerna temperatura za pranje je 60 stopinj Celzija, z močno centrifugo. Če imate možnost, nato odejo in vzglavnik posušite v sušilnem stroju, drugače pa na zraku ob toplem in sončnem vremenu. Če boste v sušilnem stroju sušili odejo iz puha ali perja, dodajte v sušilec vsaj tri teniške žogice. Vsakih 20 minut vzemite odejo iz sušilnega stroja in dobro pretresite. Tako boste preprečili, da bi se perje in puh zlepila v grudice.