Ricinusovo olje

Pozabljeno zlato, ki zdravi in pomladi

Z.F.
29. 9. 2019, 18.00
Deli članek:

V teh dneh nas na vrtovih presenečajo že rahlo bodičasti grozdasti plodovi ricinusa, ki ga številni sadijo zgolj za okras, saj velja prepričanje, da je rastlina izjemno strupena. To pa drži le delno.

Dreamstime
Ricinus prepoznate po temno rdečih listih, na katerih so živo rdeči plodovi.

Sadike ricinusa se na slovenskih vrtovih navadno znajdejo zgolj naključno. Številne vrtičkarje ricinus prepriča zaradi čudovitih listov, po katerih tečejo živo rdeče žile, in s svojim skoraj vijoličastim steblom. V jeseni preseneti še s čudovitimi rdečimi bodičastimi plodovi, kjer se znotraj trde ovojnice skrivajo štiri semena. Iz teh pridobivajo olje, ki ima širok spekter uporabnosti.

Poznate ricinusovo olje?

Ricinusovo olje je širokospektralno, saj je uporabno tako v zdravilstvu kot v lepotne namene. V zdravilstvu ga uporabljajo za odpravljanje bolečin, zmanjševanje vnetij, izboljševanje delovanja jeter, prebave in za krepitev imunskega sistema. Uporabljajo ga tudi pri zdravljenju ječmena, od težavah z žolčnimi kamni, blaži menstrualne težave in še bi lahko naštevali. Nikar pa ne pozabimo nanj v kozmetiki. Z uporabo ricinusovega olja lahko močno izboljšate nego las, kože in tudi trepalnic.

Pri izvinih in bolečin sklepih

Izvini in bolečine v sklepih so precej pogosta težava tako mladih kot tudi starih. Pri izvinih naj bo prva pomoč hladen obkladek, v nadaljevanju pa si lahko pomagate z ricinusovim oljem. Na prizadeto mesto položite obkladek, ki ste ga pomočili v ricinusovo olje, in pustite delovati čez noč. Oblogo ponavljajte, dokler oteklina in bolečine ne izginejo.

Odpravite bradavice

Če se tudi vi spopadate z nadležnimi in grdimi bradavicami, se lahko zoper njih borite tudi na precej manj boleč in nevaren način, kot ga navadno priporočajo dermatologi. Vsekakor je vredno poskusiti. Na fibrone oziroma bradavice položite kosem vate, ki ste ga namočili v ricinusovo olje, in pustite delovati vsaj pol ure, lahko tudi dlje. Postopek ponavljajte, dokler bradavica ne izgine.

Glivice na nohtih?

Pogosta težava, ki se lahko pojavi zaradi padca imunskega sistema ali pa jo prinesemo iz kopališč ali savne. Odpravite jih lahko tako, da prst zavijete v obkladek iz ricinusovega olja oziroma da prizadeto mesto vsaj trikrat dnevno namažete z ricinusovim oljem.