Finale evropskega prvenstva v odbojki

FOTO: Slovenci boljši v prvem nizu, nato so zobe pokazali Srbi

S.R.
29. 9. 2019, 17.28
Posodobljeno: 29. 9. 2019, 19.40
Deli članek:

Z evropskega prvenstva leta 2015 so se vrnili srebrni, tokrat v slovenskem taboru razmišljajo samo o zlatu.

STA
Finale evropskega prvenstva v odbojki.

Bo slovenskim odbojkarjem po treh velikanih, Bolgariji, Rusiji in Poljski, uspelo ugnati tudi na tem prvenstvu še nepremagane Srbe, ki jih vodi nekdanji selektor slovenske reprezentance Slobodan Kovač? V to verjamejo tako igralci in njihov strokovni štab kot navijači, ki so se trumoma odpravili v francosko prestolnico. A eno so sanje, drugo pa realnost na igrišču. Tekma se je začela ob 17.30 uri.

Postavi
Slovenija: Urnaut, Čebulj, Vinčić, Pajenk, Kozamernik, Gasparini, Kovačič, T. Štern, Ž. Štern, Šket, Štalekar, Klobučar, Planinšič.

Srbija: Okolić, Kovačević, Petrić, Čirović, Peković, Krsmanović, Ivović, Jovović, Atanasijević, Luburić, Majstorović, Podraščanin, Lisinac, Todorović.

STA
Finale evropskega prvenstva v odbojki.

Prvi niz (25 - 19)

Tekma se je začela z dvema napakama na servisu, nato je za nekaj točk z uspešnimi bloki srbskemu korektorju in njihovemu najboljšemu napadalcu Aleksandarju Atanasijeviću povedla, a so se Srbi hitro vrnili in povedli s 7 - 5. Sledile so menjave v vodstvu, nato je Klemen Čebulj z asom povišal na 12-9. Z odličnimi napadi in bloki so nato Slovenci prednost še povišali. Ob rezultatu 17-13 je moral srbski selektor vzeti minuto odmora. Slovenci so nadaljevali s sijajno igro ter nato po asu Atanasijevića prek Tineta Urnauta in Jana Kozamernika povedla z 22 - 17. Prvi niz se je zaključil z rezultatom 25 - 19. Slovenski asi so bili z zbrano in odločno igro v prvem nizu premočni za srbsko reprezentanco, ki ni pokazala veliko, a do konca tekme je bilo še daleč in jasno je bilo, da bodo tudi Srbi pokazali svojo pravo moč.

Drugi niz

Drugi niz se je začel z razmeroma izenačeno igro, a so Srbi s pomočjo dveh blokov proti Mitji Gaspariniju in Alenu Pajenku povedli z rezultatom 3 - 6. Srbi so nadaljevali silovito, ob rezultatu 5 - 9 je moral selektor slovenske reprezentance Alberto Giuliani vzeti odmora, a to našim ni pomagalo, Srbi pa so predvsem odlično blokirali, kar je bila tudi posledica slabšega sprejema začetnih udarcev v naši ekipe. Klemen Čebulj je z uspešnim napadom vodstvo Srbov znižal na 6 - 12, sledil je as Urnauta, a so Srbi zopet hitro utišali Slovence. Ob rezultatu 10 - 18 za Srbe je Giuliani vzel novo minuto odmora. Srbi so do konca niza vodstvo le še povečevali in zmagali z rezultatom 16 - 25.

STA
Finale evropskega prvenstva v odbojki.

Tretji niz

Srbi so tudi tretji niz začeli odlično in povedli z rezultatom 0 – 2, a so Slovenci hitro izenačili in celo za eno točko povedli. Sledile so točke na obeh straneh in izenačena igra, dokler niso Srbi, ki jim je začelo uspevati prav vse, zopet pospešili, povedli za pet točk in nadaljevali s silovito igro. Slovenci niso uspeli prebiti njihove obrambe, ob minuti odmora pa so vodili že za sedem točk. Rezultat je bil 11 - 18 za srbsko reprezentanco, vodstva več niso izpustili iz rok. Tretji niz se je zaključil z rezultatom 18 : 25 v korist Srbije.

Četrti niz

Podobno kot zadnja dva niza se je začel tudi četrti, ki ga Slovenci morajo dobiti, sicer je boj za zlato kolajno končan. Srbska reprezentanca je po začetnem izenačenju vseskozi vodila za točko ali dve, nato so Slovenci po napaki srbskega kapetana Nemanje Petrića rezultati izenačili na 7 - 7. Srbi so z dvema točkama hitro vrnili. Še naprej so igrali brez napake in z odlično obrambo in učinkovitim napadom povedli za pet točk. Giuliani je ob rezultatu 11 - 16 vzel novo minuto odmora. Pred koncem tekme so naši Srbom znova nekoliko zapretili, toda preobrata ni bilo.

STA
Finale evropskega prvenstva v odbojki.

STA
Finale evropskega prvenstva v odbojki.