Urinska inkontinenca

Pri šibkem mehurju pomagajo keglove vaje in semena buč

T.D.
29. 9. 2019, 16.00
Deli članek:

Tako moški kot ženske se nemalokrat srečujejo z njim, kar se kaže kot urinska inkontinenca, a o tem skrbno molčijo, namesto da bi ukrepali.

Dreamstime
Raziskave kažejo, da fizična aktivnost (predvsem hoja) znatno zmanjša urinsko inkontinenco.

Urinska inkontinenca se lahko pojavi tako pri moških kot pri ženskah. V blagi obliki se kaže kot nenadzorovano kapljanje urina, v hujši obliki pa s konkretnim nenadzorovanim mokrenjem. Nenadzorovano uhajanje urina se zelo pogosto pojavi pri starejših ljudeh, ženske pa se lahko z omenjeno težavo srečajo že prej, največkrat po porodu, ki oslabi mišice medeničnega dna.

Z vajami se lahko izognete operaciji!

Po večini se stanje ob izvajanju vaj izboljša v dveh do treh mesecih, nekaterim tudi že po treh tednih. Vaje so precej preproste in jih poznamo pod imenom Keglove vaje, a jih morate tudi po izboljšanju redno nadaljevati in jih izvajati vsakodnevno – samo tako lahko ohranite pridobljeno. S Keglovimi vajami poskrbimo za moč in vzdržljivost mišic medeničnega dna in tako pripomoremo k njihovemu pravilnemu delovanju. Vaje lahko izvajamo v različnih položajih (stoje, sede, leže), nikakor pa ne med uriniranjem, saj lahko prekinjanje curka urina privede do zastajanja seča v sečnem mehurju in do vnetja. Priporočamo tudi pilates.

Ne izogibajte se pitju!

Obstaja kar precej rešitev, ki jih lahko upoštevate, da bi občutljiv sistem mehurja in medeničnega dna še naprej dobro deloval (ali se spet okrepil). Prva je gotovo ta, da spijete dovolj tekočine, vsak dan vsaj liter in pol do dva litra vode, kar bo omogočilo dobro izpiranje mehurja. Sploh tisti, ki se že srečujete z uhajanjem urina, se pitju tekočine morda izogibate, ker se bojite, da bo to njihovo stanje le še poslabšalo. Toda to je velika napaka. Morda boste res morali zaradi pitja večkrat na stranišče, a premalo tekočine po drugi strani povzroči še veliko hujše težave. Omejitev vnosa tekočin potencialno poveča tveganje za pojav okužb sečil. Raje si kupite vložke, ki so namenjeni urinski inkontinenci, in se z njimi zaščitite pred nehotenim uhajanjem urina.

Pomagajo tudi bučna semena

Ugoden učinek bučnih semen na mehur je v ljudskem zdravilstvu znan že več stoletij. To znanje se je ohranilo vse do danes, ko dokazano moč rastlin še zmeraj povezujemo s šibkim mehurjem. Od začetka 20. stoletja gojijo – v glavnem na Štajerskem – buče Cucurbita pepo styriaca. Ugoden učinek njihovih semen na mehur in prostato je bil dokazan v raznih znanstvenih monografijah. Sestavine v teh bučah pozitivno učinkujejo na ohranjanje ravnovesja hormonov, ki skrbijo za dobro delovanje mehurja. Kot takšne so priporočljiv prehranski dodatek za ženske (pa tudi za moške), ki imajo težave z uhajanjem urina. Obenem upoštevajte še priporočilo slovenskega društva za pomoč inkontinentnim osebam, ki svetuje, da se izogibate pitju kave, pravega čaja in sploh vseh pijač, ki vsebujejo kofein, pa boste na najboljši poti do rešitve svojih težav.

Sprehodite se!

V raziskavi o povezavi med fizično aktivnostjo in tveganjem za pojav urinske inkontinence pri ženskah med 54. in 79. letom je bilo ugotovljeno, da fizična aktivnost (predvsem hoja) znatno zmanjša urinsko inkontinenco. Starejše ženske si lahko s srednje intenzivno redno aktivnostjo tveganje za pojav urinske inkontinence zmanjšajo za četrtino!