Uporabni triki

Z rižem čistimo, sušimo in ščitimo pred rjo

Z.F.
29. 9. 2019, 21.15
Deli članek:

Riž danes najdemo v skoraj vsaki kuhinji. Uporabljamo ga za pripravo slastnih rižot, prilog, odličen je tudi v juhah. Nedvomno pa je koristen tudi pri gospodinjskih opravilih. Veste, kje?

Dreamstime
Riž ni uporaben le v kulinariki, temveč tudi pri gospodinjskih opravilih in v kozmetiki.

Če ste riž do zdaj uporabljali zgolj za pripravo kulinaričnih dobrot, mu boste odslej zagotovo namenili nekaj več pozornosti tudi obče. Nekaj trikov že zagotovo poznate in verjemite, niso »iz trte izviti«.

Očistite mešalnik za smutije

Mešalnik za smutije je zaradi majhnosti in ostrih nožkov precej težko očistiti. Ostanki jagodičevja se denimo radi skrijejo v vsako režo in jih težko izpereta tudi vroča voda in obilica detergenta. Preizkusite trik z rižem. Dobro pest riža stresite v mešalnik in ga zaženite. Zrna bodo odstranila vse ostanke, nase bodo vezala tudi olja in maščobe, ki se naberejo v mlinčku.

Očistite vrče in steklenice

Okrasne vaze z ozkim grlom in steklenice boste najlažje očistili tako, da vanje nalijete nekaj vode ter dodate detergent in nekaj zrn riža. Steklenico nato pretresite; zrna riža bodo mehansko odpravila madeže in ostanke cvetja ter druge nečistoče, ki so se pojavile na stenah ali na dnu.

Nahranite kožo in lase

Riž ni nepogrešljiv zgolj v kuhinji, temveč je izjemno koristen tudi v kozmetiki. Strokovnjaki svetujejo, da skodelico riža namočite v litru vode in pustite čez noč, nato pa si z vodo umijete lase, ta namreč spodbuja rast las ter jim vrača moč in sijaj. S tem pripravkom si lahko umijete tudi obraz, saj je odlično hranilno sredstvo za kožo. Vodo pa lahko uporabite tudi za pripravo tekočega dezodoranta, ki mu primešate nekaj škroba in izbranega eteričnega olja.  

Osušite čevlje

Slabo jesensko vreme in dež nam tu in tam zagodeta in nas ujameta nepripravljene. A tudi če imamo premočene čevlje ali bundo, so riževa zrna odlična pomoč. V vrečko iz blaga natresite riž in ga položite v čevlje ter pustite čez noč. Riž bo nase povlekel vlago, vi pa boste spet lahko obuli suhe čevlje.

Če vam je telefon po nesreči padel v vodo, ga izklopite in odstranite baterijo, nato pa vse dele zakopljite v surov riž in pustite vsaj 24 ur. Sušenje s sušilnikom za lase lahko namreč zaradi vročine naredi več škode kot koristi.