Diši po jeseni

Naberimo si slastnih hrušk za zdravje

Z.F.
21. 9. 2019, 14.00
Deli članek:

Priznajmo si, da je najlepši in najbolj sladek čas v letu. Končno bodo dozorele tudi hruške, tiste sladke in medene, iz katerih se pocedi sladkast sok. Veste, kako zdrave so?

Dreamstime
Ja, čisto zares, hruške spadajo med najbolj zdravo sadje, polno koristnih hranilnih snovi, ki jih v sam vrh uvršča tudi okus.

Ja, čisto zares, hruške spadajo med najbolj zdravo sadje, polno koristnih hranilnih snovi, ki jih v sam vrh uvršča tudi okus. Hruške vsebujejo številne vitamine, A, B, C in E, minerale, rudnine, organske kisline, pektine in aromatične snovi. Vsebujejo tudi kar 12 odstotkov sladkorjev in podobno kot pri jabolkih je zanje značilno, da je v zrelih plodovih kar trikrat več fruktoze kot glukoze.  

Boljša prebava

Izjemno visok je tudi delež vlaknin, teh je na sto gramov sadeža približno štiri grame. Sestavljene so iz netopnih polisaharidov, ki poskrbijo, da hrana lažje potuje skozi črevesje. Spodbujajo pa tudi izločanje želodčnih in drugih sokov. Ob rednem uživanju hrušk boste tvegali precej manj težav s prebavo in zaprtjem. Vlaknine v hruškah prav tako varujejo debelo črevo pred škodljivimi prostimi radikali in zmanjšujejo tveganje za razvoj raka.

Vir kalija in vitamina C

Hruške vsebujejo visok delež kalija, ki je nujno potreben za zdravo delovanje srca, pripomore k zniževanju krvnega tlaka, razbremenjuje srčno-žilni sistem, preprečuje nastajanje krvnih strdkov in zmanjšuje tveganje za srčni napad. Kalij skrbi tudi za reden dotok krvi v različne dele telesa, kar pomeni, da je telo posledično bolje oskrbljeno s kisikom. In ne pozabimo na visoko vsebnost vitamina C, ki pomaga krepiti imunski sistem, sodeluje pri obnovi tkiv in celic ter tudi pri obnovi poškodovanih krvnih žil.

Vir folne kisline

Hruške so zelo priporočljivo živilo za nosečnice, saj je v njih kar nekaj folne kisline. Ta zmanjšuje možnost okvare nevralne cevi pri otroku, to je del ploda, ki se razvije v možgane, hrbtenjačo, hrbtišče lobanje in vretenca.

Uporaba

Ne pozabimo, da so hruške v kuhinji vsestransko uporabne. Za pecivo in zavitke so najprimernejše zgodnje, mehkejše in aromatične sorte, ki smo jih že začeli obirati. Medtem ko pozne sorte, ki jih bomo obrali šele oktobra, pripravljamo dušene ali kuhane. Iz tepk, ki so najokusnejše, ko zmedenijo, pripravljamo sadne kaše in omake.

 Pri pripravi jedi iz hrušk, kot so kompoti, sadne kreme in drugo, se nikar ne bojte uporabiti zelišč in začimb, kot so ingver, cimet, klinčki, meta in melisa, saj bodo ustvarili še izrazitejši okus.