ZELENO IN ZDRAVO

Zeleni listi, ki vsebujejo kar 13 antioksidantov

Z.F.
21. 9. 2019, 10.01
Deli članek:

Ste ljubitelji morskih jedi? Potem je blitva zagotovo ena izmed spremljevalk na vaših krožnikih. Če ste letošnjo na vrtu že pobrali, pa je čas, da v teh dneh posejete novo, ki vas bo razveseljevala že zgodaj spomladi.

Dreamstime
Blitva vsebuje velike količine betakarotena, ki po trditvah strokovnjakov prispeva k zmanjšanju tveganja razvoja glavkoma, nočne slepote in drugih motenj vida.

Blitva velja za tiste vrste zelenjavo, ki jo imamo radi ali pa je preprosto ne maramo. Kriv je predvsem njen okus, ki podobno kot pri špinači, mnogim ne prija, a lahko vam povemo, da je blitva polna vitaminov in je odlična priloga tudi za tiste, ki se želijo znebiti odvečnih kilogramov.

Preprosta in hitra priprava

Naj povemo, da je blitva sorodnica že omenjene špinače pa tudi rdeče pese. Uporabljamo jo hitro prekuhano, dušeno, praženo ali hitro popečeno. Kuhano navadno uporabljamo podobno kot špinačo. Lahko samostojno, spasirano ali zgolj podušeno v slani vodi in nato pripravljeno s česnom in limoninim sokom. Lahko jo dodate pri pripravi kitajskih jedi, kjer jo na hitro popražite ali pa popečete. Iz blitve lahko pripravite tudi juho. Naj povemo, da vsebuje kar 13 različnih antioksidantov, bogata je z bakrom, magnezijem, železom, vitamini A, C in K ter vsebuje balastne snovi, ki ugodno vplivajo na prebavo in črevesje.

Idealna za hujšanje, nevarna za ledvice

Blitva ob kopici izjemno koristnih vplivov na telo skrbi tudi za našo lepoto. Prehranski strokovnjaki so potrdili, da je blitva odlično živilo za hujšanje, saj vsebuje le malo kalorij in maščob, a je tudi izjemno nasitna, saj se v prebavnem traktu zadrži precej dlje od preostale zelene zelenjave. Lahko vam povemo, da 100 gramov blitve vsebuje le 18 kalorij. A blitve naj ne uživajo tisti, ki jih pestijo težave z ledvicami. Blitva ima podobno kot fižol, rdeča pesa, regrat, jajčevec, ohrovt in nekatera druga zelenjava, namreč visoko vsebnost oksalatov, ki se lahko kristalizirajo v sečilih in tako vodijo k boleznim oziroma ledvičnim kamnom. Visoka vsebnost vitamina K, ki ga vsebuje blitva, pa ni primerna za ljudi, ki se zdravijo z antikoagulanti, zdravili, ki preprečujejo strjevanje krvi oziroma tvorbo krvnega strdka, saj zmanjša njihov učinek.