GENI

Osebna analiza DNK vse bolj iskana preventiva

T.D.
21. 9. 2019, 12.35
Deli članek:

Devetindevetdeset odstotkov genskega zapisa imamo popolnoma enakega, le drobne variacije v njem nam vnaprej določijo barvo las, oči, telesno višino in tudi dovzetnost za bolezni.

Dreamstime
Do analize DNK lahko pridemo zgolj z napotnico zdravnika splošne medicine, pediatra, ginekologa in porodničarja, onkologa ali drugega specialista.

Tudi naše potrebe po hranilih se zelo razlikujejo, tako da ni vsak življenjski slog primeren za vsakogar. Ali smo z izogibanjem tej razvadi in z uvajanjem druge, na videz bolj zdrave navade na pravi poti, nam milijonkrat bolj natančno kot knjige in spet pove osebna analiza DNK. Po njej se lahko počutimo kot najbogatejši Zemljani, saj držimo v rokah prav posebne in osebne napotke za podaljševanje življenja.

Napovedovanje in preprečevanje bolezni

S proučevanjem genov se pri nas že desetletja ukvarjajo vrhunski strokovnjaki iz službe za medicinsko genetiko, z namenom, da bi nam podali oceno tveganja, ali se bo pri nas razvila kakšna resna dedna bolezen. Opravljajo ga tudi za ugotavljanje verjetnosti, ali se bo kakšna huda bolezen prenesla z nas na potomce, in ne nazadnje je veliko staršev tja napotenih že pred rojstvom otroka, da bi ugotovili morebitno gensko bolezen še nerojenega otroka. Vsako leto opravijo okoli 3000 genetskih testiranj, z velikim poudarkom na svetovanju. Genetski test ima namreč pomembne posebnosti, ki lahko človeku povsem spremenijo življenje. Pozitiven rezultat testiranja za huntingtonovo bolezen denimo pomeni, da se bo bolezen zagotovo pojavila, strokovnjaki pa ne morejo natančno napovedati časa začetka bolezni in njenega poteka. Zato morajo biti etična, socialna in pravna vprašanja v ospredju vseh zdravstvenih delavcev na področju genetskega testiranja.

Nutriogenetika za zdrav življenjski slog

Kaj vse analizirajo?

Predvsem posameznikove potrebe po vitaminih in mineralih ter ugotavljajo, kako se odzivamo na maščobe, ogljikove hidrate in beljakovine. 

Vsi imamo možnost seznaniti se s koristnimi informacijami, ki nam jih ponuja nutriogenetika. V svetu in pri nas postaja vse bolj popularen preventivni pripomoček, saj analizira genetske različice, ki vplivajo na naše potrebe po vitaminih in mineralih ter določajo, kako se odzivamo na maščobe, ogljikove hidrate in beljakovine, in tiste, ki odločajo o našem biološkem staranju. Skratka izvemo, ali smo podedovali visok holesterol, visok krvni sladkor, kako presnavljamo alkohol, kofein in laktozo ter v kolikšni meri smo izpostavljeni oksidativnemu stresu. Poda nam prehranske smernice, tako da lahko povsem prilagodimo svoj jedilnik. Ker pravilno in morda še pravočasno ukrepamo, imamo več možnosti, da preprečimo kakšen hujši zdravstveni zaplet. Kajpak pride to nadvse prav pri hujšanju, saj izvemo, katera hranila slabo in počasi presnavljamo in nasprotno. Analiza je primerna tako za odrasle kot za otroke, veseli pa so je tudi športniki in rekreativci, ki želijo doseči optimalne rezultate, saj razkrije, ali so naše mišice eksplozivne ali prej vzdržljive.

Konec debelosti in drugih bolezni?

Odkritje novih molekularnih tehnik v zadnjem desetletju je omogočilo izvedbo analize DNK z znatno večjo zanesljivostjo, s čimer postajajo genetske analize dostopne vsem. Če se bo genetika še naprej razvijala s tolikšno hitrostjo, bodo naši vnuki imeli vsak svojega prehranskega svetovalca, personalizirane jedilnike in prehranske izdelke, kar pa ne pomeni, da bomo vse bolezni civiliziranega sveta kar tako zatrli. Vpliv okolja, denimo onesnaženost zraka, na naše zdravje je namreč zelo velik, od 40- do 70-odstoten, in presega najbolj prefinjene človeške izume. Poleg tega nam informacije o nas samih ne bodo prav nič pomagale, če potenciala, ki nam ga je podarila mati narava, ne bomo izkoristili v kar največji meri.