NEVEDE TROŠIMO

Tudi ugasnjene naprave porabljajo energijo

Z.F.
20. 9. 2019, 21.28
Posodobljeno: 7. 3. 2023, 09.06
Deli članek:

Ste vedeli, da gospodinjski aparati in elektronske naprave, čeprav so ugasnjeni, porabljajo električno energijo? Govorimo o polnilniku za telefon, televiziji, pralnem stroju, mešalniku smutijev, kavnem aparatu …

Dreamstime
Hladilnika nikar ne puščajte predolgo odprtega, saj tako izgubljate veliko energije.

Ja, res je, četudi aparatov trenutno ne potrebujemo in so izključeni, ti porabljajo energijo, saj so tako rekoč » v stanju pripravljenosti«. Potreba po elektriki, danes skoraj primarni dobrini zaradi tehnološkega razvoja še vedno narašča, posledično pa tudi njena cena. Elektrike pa ne potrebujemo zgolj za lažje upravljanje, temveč jo porabljamo tudi pri ogrevanju, umivanju, razsvetljavi … Z naslednjimi nasveti vam bomo pokazali, kako lahko njeno porabo zmanjšate za tretjino.

Hladilniki in zamrzovalniki

Hladilniki in zamrzovalne skrinje so v naših domovih danes nujno potreben element, hkrati pa tudi velik porabnik energije. Priznajmo, da jih nikoli ne izklopimo, dokler se ne izklopijo sami oziroma dokler se ne pokvarijo. Da bi prihranili, poskrbite za optimalno temperaturo. Ta je v hladilniku okoli šest stopinj Celzija, medtem ko v zamrzovalnem delu okoli –16 stopinj. Hladilnika in zamrzovalnika prav tako ne odpirajte po nepotrebnem, vanju postavljajte ohlajeno hrano in sproti odstranjujte ledene obloge.

Dreamstime
Perite le takrat, ko lahko pralni stroj napolnite do vrha.

Pralni, sušilni in pomivalni stoj

Kadar se odločate za nakup katerega izmed zgoraj naštetih strojev, izberite takšnega, ki sodi v razred varčnih porabnikov tako energije kot vode. Z nižjo temperaturo pranja oblačil lahko prihranimo celo do 45 odstotkov energije. Peremo takrat, ko je boben poln, in uporabljamo kakovostne praške, ki so učinkoviti že pri nižjih temperaturah. Če imamo možnost, uporabljamo varčne programe. Enako je s sušenjem, kjer bodite pozorni, da bo perilo čim bolj ožeto.  Združujte tkanine enakih lastnosti in sproti čistite filter in režo za hlajenje. Za delovanje pralnega, sušilnega in pomivalnega stroja v gospodinjstvu porabimo okoli 25 odstotkov električne energije. Če imate dvoizmenski tok, se tako lotite večjih opravil v času nižje tarife, torej med 22. in 6. uro zjutraj oziroma med vikendi in prazniki.