Govorica telesa

Šarec in Medvedjev: fotografija pove več kot tisoč besed

Si.R.
15. 9. 2019, 07.50
Posodobljeno: 15. 9. 2019, 07.57
Deli članek:

Govorica telesa pove veliko o osebi in trenutnem položaju, v katerem se je znašla, le prebrati jo moramo znati. V rubriki Razgaljeni govorico telesa politikov, gospodarstvenikov in drugih pomembnih posameznikov razlaga eden najbolj znanih strokovnjakov na področju komunikacije pri nas, Edvard Kadič. Tokrat je pod drobnogled vzel slovenskega in ruskega premierja Marjana Šarca in Dimitrija Medvedjeva na srečanju s slovensko gospodarsko delegacijo v Rusiji.

sta
Marjan Šarec in Dimitrij Medvedjev

Ponosen, strumen korak Marjana Šarca, ki ga dopolnjujejo pokončna drža, sproščene roke ter nekoliko višje dvignjena brada, govori o dobrem zavedanju situacije in ustrezni pripravi tudi na primerno državniško obnašanje med pregledom častne čete.

sta
Marjan Šarec in Dimitrij Medvedjev

Z obrazov vpletenih lahko razberemo pozitivno atmosfero in prijetno vzdušje. Iniciativa z dlanjo, ki jo prevzema Medvedjev, služi predvsem ustvarjanju topline dobrega gostitelja, da se gost, to je Marjan Šarec, ob njem počuti čim bolje, predvsem pa toplo sprejetega.

sta
Marjan Šarec in Dimitrij Medvedjev

Visoko dvignjena brada med nagovori je vedno, ne glede na priložnost, zelo tvegano dejanje. Govorec praviloma želi delovati navdihujoče, slavnostno in državniško, izpade pa napihnjeno, arogantno in zaverovano vase.

sta
Marjan Šarec in Dimitrij Medvedjev

Popravljanje obleke ali celo njeno držanje, da ne opleta, je pogosta umirjevalna gesta, pri čemer želimo s pomočjo dotikov sebe (oziroma svojih oblačil) dodatno umiriti svojo notranjo čustveno napetost, ki nastaja zaradi pomembnosti dogodka, gosta, situacije in podobno.