Tja ne seže Googlovo oko

Kaj prikrivajo Rusi? "Cenzurirani" ogromni deli divjine

R.T.
14. 9. 2019, 14.33
Deli članek:

Zajetna območja ruskih prostranstev prekrivajo bodisi bele bodisi črne zaplate. Kaj skrivajo?

Google Maps
Še so deli sveta, kamor Google nima dostopa.

Googlovo oko vidi marsikaj. Da je temu res tako, je dovolj že bežen sprehod skozi njegovo zbirko zemljevidov. Pa vendar se najdejo kraji, do katerih tehnološki velikan očitno nima dostopa. Takšno je slovito Območje 51, podoben status uživa tudi Severna Koreja … V tej eminentni družbi so se znašli tudi deli ruske divjine.

Google Maps
Čukotka

Čukotka

Kot piše spletna stran Russia Beyond, je bilo območje na Čukotki sprva zamegljeno, nakar so to zameglitev »umaknili«. Zamegljenost se je delno ohranila. Kaj bi se lahko skrivalo na tem območju, ni znano. Najbližja naselje – vas Avgekinot s približno 3000 prebivalci – je oddaljeno 75 kilometrov. In čeprav pravih informacij ne, to še ne pomeni, da molčijo tudi teoretiki zarote: na območju bi lahko stal bodisi vojaški objekt bodisi prestižno domovanje osebe posebnega statusa.

Google Maps
Otok Jeannette

Otok Jeannette

Zaledeneli otok ima le dva kvadratna kilometra. Leta 1881 ga je odkrila odprava, ki jo je vodil ameriški mornariški oficir in raziskovalec George E. De Long. Otok so poimenovali po ladji USS Jeanette. Ko je nekaj desetletij pozneje prišla ruska arktična hidrografska odprava, so ga Rusi vzeli za svojega, ameriška vlada pa temu ni nasprotovala. Tudi v tem primeru so za razlago cenzure na voljo le domneve – govori se o tajni vojaški bazi.

Google Maps
Otok oktobrske revolucije

Otok oktobrske revolucije

Google je Otok oktobrske revolucije skoraj v celoti pobarval belo. Še enkrat več je "dežurni krivec" ruska vojska.