ČAS JE ZA BERO

Skrivnostna moč robidovih listov

Z.F.
12. 9. 2019, 21.32
Deli članek:

Plodove sladkih robid smo že zdavnaj obrali in iz njih pripravili slastne pite, marmelade, džeme in sokove. Zdaj je čas, da se posvetite robidovim listom, veste, kako koristni so?

Dreamstime
Robidovi listi so polni koristnih antioksidantov, ki krepijo imunski sistem in vračajo mladost.

Rastlina s črnimi, že na daleč dišečimi plodovi je letos postregla s precej dobro letino. Sladko jagodičevje je skoraj v celoti zaključilo svojo sezono, ostali pa so okusni pripravki, varno spravljeni v shrambah, ki nam bodo greli hladne zimske dni in nas spominjali na vroče poletje. A ni še prepozno, da naberemo liste robid, v katerih se skriva pravo bogastvo zdravilnih snovi. Njihova uporaba je povsem varna, izogibati se jim morajo le nosečnice in matere, ki dojijo.

Zakladnica antioksidantov

V listih robid najdemo številne človeku koristne vitamine in minerale ter tudi flavonoide, med katerimi izstopa kvercetin, močan antioksidant, ki preprečuje oksidativni stres in vnetja v telesu. Če ga redno uživamo, se zmanjša tudi tveganje za razvoj številnih kroničnih bolezni. Pripravki iz robidovih listov so tako skoraj nujni v prehodnih obdobjih leta, v katerih želimo okrepiti imunski sistem in izboljšati svoje počutje.

Pozabimo na boleče grlo

S pripravki iz robidovih listov bomo hitro odpravili težave, nastale v zgornjem delu dihal in tudi v ustni votlini. Če trpite za bolečinami v grlu, si pripravite čaj iz posušenih robidovih listov ter ga uživajte in uporabite za grgranje. Izjemno koristen je tudi pri zdravljenju ustnih razjed, ki se pojavijo na sluznici. Čaj uporabite za izpiranje ustne votline, postopek pa ponovite vsaj od tri- do petkrat na dan.

Pomladimo kožo

Zaradi antioksidantov iz skupine flavonoidov lahko liste robid uporabljate tudi za upočasnjevanje procesov staranja. Že z rednim uživanjem čaja boste veliko postorili za svoj mladosten videz, prav tako ga lahko uporabljate kot tonik, s katerim si vsak večer očistite obraz. Lahko si pripravite tudi obkladke za otekle veke, oteklina bo tako hitro izginila.