K2-18b

Odkrili vodo na 110 svetlobnih let oddaljeni "super Zemlji"

J.P./STA
12. 9. 2019, 07.51
Posodobljeno: 12. 9. 2019, 07.57
Deli članek:

Znanstveniki so v sredo sporočili, da so odkrili hlape vode na t. i. super Zemlji, ki je edini planet zunaj Osončja, znan po tem, da naj bi bil potencialno primeren za življenje.

Profimedia
Iz odkritja ni mogoče sklepati, ali je na planetu kak ocean.

Astronomi z Univerzitetnega kolidža v Londonu (UCL) so nad svojim odkritjem navdušeni.

Hlape vode so odkrili v atmosferi planeta K2-18b, ki je po teži osemkrat težji od Zemlje in od nje oddaljen okoli 110 svetlobnih let. Odkritje je prva uspešna atmosferna zaznava za eksoplanet, ki je od svoje zvezde oddaljen na razdalji, ki je primerna za življenje, saj bi lahko tam obstajala voda v tekoči obliki.

"Odkritje vode na potencialno za življenje primernem planetu, ki ni Zemlja, je neverjetno," je dejal vodilni avtor Angelos Tsiaras.

Iz odkritja sicer ni mogoče sklepati, ali je na planetu kak ocean, ocenjujejo pa, da možnost obstaja.

Ob tem je Tsiaras opozoril, da planet K2-18b ni novejša različica Zemlje, saj je precej težji in ima drugo sestavo ozračja. "A nas to vseeno popelje bližje odgovoru na temeljno vprašanje, ali je Zemlja unikatna," je dodal.

Astronomi so za raziskavo uporabili arhivske posnetke iz leta 2016 in 2017, ki jih je posnel vesoljski teleskop Hubble, ter razvili algoritme, s katerimi so analizirali zvezdno svetlobo, ki se filtrira skoti atmosfero opazovanega planeta. Iz rezultatov je bila razvidna sled vodnih hlapov in prisotnost vodika in helija v ozračju planeta.

K2-18b so odkrili leta 2015 in je ena od stotih "super Zemelj" - planetov s težo med Zemljo in Neptunom.