Da bodo oblačila kot nova

Do sijajne beline brez nevarnih kemikalij

Z.F.
1. 8. 2019, 21.30
Deli članek:

V vsaki omari se zagotovo skriva vsaj en kos oblačila v beli barvi. A bela zelo hitro ni več bela, pogosto se lahko obarva sivo, niso pa redki niti rumeni madeži. Poskrbite, da bo belo zares belo.

Dreamstime
Bela oblačila obesite na sonce, ki bo poskrbelo za dodatno belino zaradi ultravijoličnih žarkov.

Kaj je lepšega kot na vroč poletni dan obleči ohlapno laneno belo majico in se z njo odpraviti po opravkih? In kdo ne obožuje belih hlač v poletju? A kaj, ko je belo tako težko obdržati belo. Mnogi se je prav zaradi tega raje sploh ne poslužujejo, mi pa vam razkrivamo nekaj trikov, kako boste ohranili belino še dolgo po nakupu oblačila.

Naravno belimo s soncem

Kadar operete belo perilo, ga dobro stresite in obesite na vrv ali stojalo in nato postavite na sonce, da se osuši. Preskočite sušenje v sušilen stroju, saj sončni žarki pripomorejo k beljenju vašega perila, brez neprijetnega vonja in nevarnih belil. Do »razbeljenja« pride zaradi močnih ultravijoličnih žarkov, ki razbarvajo kemijske vezi v madežih. Podoben proces se dogaja takrat, ko oblačilom dodajamo kemična sredstva za beljenje.

Tkaninam dodajte limonin sok

Limonin sok je naravno sredstvo, ki zagotovi bleščečo belino, obenem pa ne sproža nevarnih kemijskih reakcij, ki povzročajo razpad vlaken ali razbarvanje. Uporabite deciliter in pol limoninega soka na tri litre vode, dobro premešajte in v mešanico potopite tkanino. Pustite čez noč, nato pa izbrano tkanino operite po navodilih proizvajalca.

Rešitve se skrivajo v alkoholnem kisu

Številni se strinjajo, da bi moral biti alkoholni kis pogosteje uporabljen pri čiščenju tkanin. Uporabimo ga lahko za beljenje oblačil, odstranjevanje madežev pa tudi nezaželenih vonjav. Če boste kis uporabili za beljenje, pripravite raztopino iz ¼ skodelice limoninega soka in ½ skodelice alkoholnega kisa. Mešanico lahko dodate v pralni stroj, lahko pa jo razredčite s petimi litri vode, vanjo namočite izbrani tekstil in pustite stati dobro uro. Če želite iz tkanin odstraniti neprijeten vonj, dodajte skodelico kisa v pralni stroj tik pred zadnjim ciklom pranja, torej namesto mehčalca. Neprijetne vonjave bodo izginile in brez skrbi, tudi vonja po kisu ne bo.