Skozi statistiko

Realnost Slovenca: delo, spanje in pospravljanje

P.K.
1. 8. 2019, 14.00
Posodobljeno: 1. 8. 2019, 14.43
Deli članek:

Smo garači in pretežno samo delamo ali si znamo vzeti tudi čas za prostočasne dejavnosti? Odgovor na vprašanje bomo poskušali poiskati s pomočjo anket, opravljenih med prebivalci Slovenije.

Dreamstime
Za gospodinjska opravila Slovenci porabimo okoli štiri ure na dan.

Statistični urad RS (Surs) in Eurostat, statistična služba Evropske unije, sta že pred leti javnost spraševala, koliko ur na dan porabijo za različne aktivnosti.

Izkazalo se je, da Slovenci največ časa porabimo za spanje, in sicer osem ur. Drugi najbolj zajeten del dneva predstavlja delo, za katero porabimo le malo manj kot za spanje, in sicer 450 minut, kar znaša sedem ur in pol. Tristo minut na dan nam zasedejo študijske obveznosti, takoj za tem pa največ časa posvetimo skrbi za gospodinjstvo in pomoč drugim – kar 250 minut (štiri ure).

Kaj pa čas zase?

Šele tu pridemo do prostočasnih dejavnosti, ki jim Slovenci skorajda ne namenimo več kot po dve uri na dan. Za obisk prireditve, razvedrilnih dogodkov, za druženje s prijatelji in hobije si vzamemo okoli 150 minut na dan. Omenimo še pot oziroma potovanje, zanj dnevno porabimo 100 minut, 90 minut pa namenimo osebni higieni.

Dreamstime
Anketa kaže, da imajo slovenski moški 24 odstotkov več prostega časa kot Slovenke.

Zanimiv je še podatek, ki ga razkrije Eurostat – da imajo slovenski moški več prostega časa kot ženske, in to za kar 24 odstotkov. Ga pa v večini oboji bolj ali manj porabijo za gledanje televizije in druženje s prijatelji. Ko pa je govor o gospodinjskih opravilih, imajo ženske več opravka s pripravo hrane, pomivanjem posode, čiščenjem, pranjem in varstvom otrok, moški pa gospodinjski čas razporedijo med vrtnarjenje, gradnjo in popravila.

Uporaba telefona

Treba je omeniti še eno časovno postavko, in sicer tisto, ki označuje minute, ki jih namenjamo uporabi pametnega telefona in brskanju po svetovnem spletu oziroma največkrat družbenih omrežjih. Raziskave so pokazale, da Slovenci za uporabo pametnega telefona namenimo tudi do tri ure.