Zanimivosti

Znanstveniki ustvarili človeško-opičji zarodek

S.R./STA
1. 8. 2019, 08.35
Posodobljeno: 1. 8. 2019, 08.39
Deli članek:

Španski znanstveniki so v laboratoriju na Kitajskem prvič v zarodek opice vstavili človeške matične celice, da bi tako našli nove načine gojenja človeških organov za presaditve.

Salk institute
Zarodek miši, ki ima v srcu celice podgane.

Ekipa okoli španskega znanstvenika Juana Carlosa Izpisua je genetsko spremenila zarodke opice, da niso mogli oblikovati organov. Znanstveniki iz ameriškega inštituta Salk in španske katoliške univerze v Murcii so nato v zarodek vstavili človeške matične celice, ki so sposobne ustvarjanja tkiva. Proces so nato zaustavili, še preden se je zarodek popolnoma razvil. 

V Španiji so tovrstne raziskave zelo omejene in sicer le na raziskavo smrtnih bolezni, zato so eksperiment tudi opravili na Kitajskem. Več podrobnosti zaenkrat ni znanih, saj nameravajo svoje ugotovitve objaviti v znanstveni reviji. "Rezultati pa so zelo obetajoči," je dejala članica ekipe Estrella Nunez

Izpisua je pojasnil, da nameravajo sedaj na tem področju eksperimentirati tudi z drugimi primati. Glede na trditve španskega znanstvenika je bila njegova ekipa prva na svetu, ki je leta 2017 eksperimentirala s človeško-prašičjimi himerami. 

Na Japonskem so ravno ta teden znanstveni ekipi dovolili gojiti človeške organe v živalih. Znanstveniki nameravajo vzrediti zarodke miši in podgan s človeškimi celicami in jih vstaviti v nadomestne samice.