Poskusi

Živalsko-človeški hibridni zarodki bodo na Japonskem ugledali luč sveta

B.K.
30. 7. 2019, 09.27
Posodobljeno: 30. 7. 2019, 09.29
Deli članek:

Kontroverzna znanstvena raziskava cilja na razvoj novih načinov za pridobivanje rezervnih organov za ljudi.

Profimedia
14,5 dni star podganji zarodek.

Japonski znanstvenik Hiromitsu Nakauči je po letih truda pridobil dovoljenje japonske vlade za zagon eksperimentalnih raziskav, v katerih bi ustvaril živalske zarodke, ki bi vsebovali tudi človeške celice in jih nato vsadil v živalske maternice. Nakauči bo začel z modifikacijo mišjih in podganjih zarodkov, njegov končni cilj pa je razvoj živali z organi, ki vsebujejo človeške celice. S tem želi priti do načina za pridobivanje nadomestnih organov, ki jih danes pacienti dobivajo od človeških darovalcev organov.

Raziskovanje človeško-živalskih hibridov je bilo do nedavnega na Japonskem prepovedano. A marca letos je japonsko ministrstvo za znanost objavilo nove smernice, ki dovoljujejo ustvarjanje živalsko-človeških hibridnih zarodkov, ki so lahko donošeni v nadomestnih živalskih maternicah. Tovrstne hibride sicer raziskujejo tudi v nekaterih drugih državah, a nikjer ni dovoljeno zarodkov dokončno razviti v maternicah.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Nakauči sicer pravi, da bo delal počasi in da še kar nekaj časa ne bo skušal zarodka razviti do konca. Na začetku bo eksperimentiral s hibridnimi mišjimi zarodki, ki jih bo splavil po 14 dneh, ko se organi v mišjem zarodku že razvijejo, a ta še ni dovolj razvit za skotitev. Kasneje ima namen pridobiti tudi dovoljenje za razvoj prašičjih hibridnih zarodkov.

Znanstvena skupnost je sicer skeptična do Nakaučijevih poskusov. Mnogi so prepričani, da razvoj človeških organov v živalskih vrstah, ki so od človeka evolucijsko oddaljene, ne more prinesti pozitivnih rezultatov, saj bodo celice živali že v začetni fazi izpodrinile človeške celice v zarodku. Ob tem obstaja tudi etični ugovor, da naj bi tovrstno eksperimetniranje spremenilo možgansko strukturo hibridnih živali in vplivalo na njihovo mišljenje. Nauakuči odgovarja, da bodo v eksperimentih pozorno spremljali spremembe možgan in terminirali vse hibride, pri katerih bi te spremembe opazili.