Prostovoljci

V zameno za druženje s starostniki dobite apartma

P.K.
30. 7. 2019, 06.50
Deli članek:

Ta poteza socialnovarstvenega zavoda je popolnoma navdušila javnost. Še bolj pa so projekta veseli varovanci doma.

arhiv doma
Prostoren in lepo urejen apartma ima tudi svojo kuhinjo.

Če bi vas izbrali za sodelovanje v projektu Počitnice v zameno za prostovoljno delo, bi vam za to, da bi nekaj ur na dan preživeli z ostarelimi varovanci, DEOS Center starejših Notranje Gorice brezplačno za teden dni ponudili v najem 48 kvadratnih metrov velik apartma za dve osebi. 

Omenjeni center starejših, eden izmed zasebnih socialnovarstvenih zavodov s koncesijo, bi vam poleg nastanitve ponudil tudi prehrano, čiščenje ter paket terapevtskih storitev. Prosti čas pa bi lahko izkoristili za oddih, pa tudi za turistične oglede, saj je v bližini kar nekaj zanimivih točk.

Destigmatizacija starejšh

Idejna vodja projekta je direktorica omenjenega centra, Ana Petrič, ki pravi, da je njihov projekt edinstven v slovenskem prostoru, vendar si želi, da bi idejo prevzeli še v katerem izmed domov, saj da je treba bolj povezati starostnike z lokalnim okoljem. »Ker, veste, zanimanje je. Že zdaj namreč k nam hodi veliko prostovoljcev in preživlja čas s starostniki, kar nas navdušuje. Vozijo jih na sprehode, z njimi klepetajo, skratka, odprli smo jim vrata, zdaj tudi v projektu Počitnice v zameno za prostovoljno delo,« pravi Petričeva.

arhiv doma
Ker niso želeli, da je apartma prazen, so ga ponudili prostovoljcem.

Doda, da so namen in pozitivni učinki projekta medgeneracijsko povezovanje, uresničevanje medgeneracijske solidarnosti v današnjih družbenih razmerah, destigmatizacija starejših ljudi, predstavitev inovativnih praks, približevanje dela s starejšimi ljudmi posameznikom in širši javnosti, pridobivanje novih izkušenj, prijateljstev ter tkanje novih vezi.

Prijave so deževale

Kandidate je pred nekaj tedni center starejših povabil, da se prijavijo za sodelovanje v projektu, in sicer z motivacijskim pismom, izbrane pa so nato povabili na pogovor, strokovna komisija pa je odločila, kateri so najprimernejši za delo in bivanje s starejšimi. »Za letošnje poletje smo prostovoljce za počitnice v našem apartmaju že izbrali. Tako bosta po dva skupaj vsak teden do konca poletja pri nas bivala po dva kandidata. Moram pa reči, da nas je pozitivno presenetil odziv – več kot 70 prijav za sodelovanje smo prejeli. Zanimivo je, da so se oglasili ljudje vseh starosti, od študentov do aktivnih upokojencev in prvi par je prejšnji teden že uspešno počitnikoval pri nas.«

arhiv doma
Direktorica centra starejših in vodja projekta Ana Petrič nam tako predstavi apartma za prostovoljce.

Prvi prostovoljki

Prvi dve udeleženki sta bili Ljubljančanka in Gorenjka, ki se med seboj nista poznali. Ena je profesorica glasbe, druga pa je magistra farmakologije. Farmacevtka je s starejšimi izdelovala kreme ali jim svetovala, če so imeli vprašanja s področja njenega delovanja, s profesorico glasbe pa so prepevali, celo koncert so priredili. »Krasno je bilo, varovanci so prostovoljki zelo lepo sprejeli.«

Petričeva napoveduje, da bodo projekt uresničevali tudi prihodnja leta, predvsem pa si želijo, da bi vsak slovenski center skozi celo leto čim bolj sodeloval z lokalnimi organizacijami oziroma z okoljem, v katerega je umeščen; od vrtcev do fakultet in društev. »Mi na primer med drugim sodelujmo tudi z eno izmed okoliških osnovnih šol. Tako vsako sredo v naš center starejših pride več šolarjev, ki se družijo z našimi varovanci,« poroča Petričeva.