Umoril dva otroka in mladeniča

FOTO: »Ker sem zelo jezen,« je dejal 19-letni Santino, ko je streljal na obiskovalce festivala

S.R.
30. 7. 2019, 08.34
Posodobljeno: 30. 7. 2019, 09.26
Deli članek:

Kdo je 19-letni Santino William Legan, ki je v nedeljo zvečer umoril tri ljudi, vključno z dvema otrokoma, številne pa je poslal v bolnišnico?

Instagram
Santino William Legan.

Policija v mestu Gilroy v Kaliforniji je potrdila identiteto strelca na festivalu česna. Gre za 19-letnega Santina Williama Legana. Legan je v nedeljo zvečer na letnem festivalu v Gilroyju umoril tri osebe, najmanj 15 pa jih je pristalo v bolnišnici, od tega so jih 12 oskrbeli zaradi strelnih ran. Med smrtnimi žrtvami so se znašli komaj šest let star deček Stephen Romero, 13-letna Keyla Salazar in 25-letni Trevor Irby. V obračunu s policisti je življenje izgubil tudi sam Legan. 

Osebni arhiv
Šestletni Stephen Romero se je za vedno poslovil.

Legan je »z orodjem prerezal žičnato ograjo« in na prizorišče vstopil oborožen z jurišno puško SKS, ki jo je 9. julija zakonito kupil v sosednji zvezni državi Nevadi. Streljati je začel vsepovprek, a je razmeroma hitro klonil pod streli policistov. Njegovo pozornost so namreč nase nemudoma preusmerili trije policisti, ki so na festivalu skrbeli za varnost. Ti so se na streljanje odzvali v manj kot minuti in so najbolj zaslužni za to, da ni bilo žrtev še precej več. Policijski načelnik Scot Smithee jih je že razglasil za junake, saj so Legana uspeli hitro onesposobiti, čeprav so se njegovi jurišni puški po robu postavili s pištolami. Na kraju so našli tudi njegov nahrbtnik, v katerem je hranil dodatne naboje.

GoFundMe
Keyla Salazar je štela komaj 13 let.

Kdo je 19-letni Legan? 

»Ker sem zelo jezen,« naj bi se po navedbah očividcev glasil Leganov odgovor na vprašanje »Zakaj to počneš?« ki ga je v njegovi smeri zakričal eden od gostov festivala. Legan je sicer domačin, lokalno srednjo šolo pa je dokončal leta 2017. Nedavno je sicer bival pri družinskih članih v Nevadi, kjer je na začetku tega meseca kupil tudi puško, a zaenkrat ni znano, kdaj se je vrnil v Gilroy. Znanci so njegovo družino opisali kot »prijazno, običajno.« Gre sicer za razmeroma znano družino v mestu, ki velja za svetovno prestolnico česna in v katerem prebiva približno 50.000 ljudi. Njegov dedek, ki je umrl maja 2018, je bil občinski funkcionar in nadzornik v okrožju Santa Clara, njegov oče dober atlet in tekač, njegov brat pa je danes priznan boksar. 

Facebook
Trevor Irby je nedavno končal fakulteto.

Legan je nedolgo pred napadom je na instagramu objavil dve fotografiji. Na eni je pozival k prebiranju knjige z naslovom »Might is Right,« ki jo je v 19. stoletju napisal avtor s psevdonimom Ragnar Redbeard, za katerim se najverjetneje skriva v Združenem kraljestvu rojen politik, avtor in pesnik Arthur Desmond. Knjiga je zelo priljubljena med belopoltimi nacionalisti in skrajnimi desničarji. »Zakaj je treba prenaseljevati mesta in asfaltirati še več pokrajine, da se naredi prostor za horde mesticev in bele p**** iz Silicijeve doline?« je še pripisal ob fotografiji. Le nekaj minut pred nedeljskim napadom pa je objavil še fotografijo festivala, pod katero je zapisal: »Aaah, čas za festival česna ... pridite se ga nalivati s precenjenim sranjem.«

Policijski načelnik Smithee je potrdil tudi, da še vedno iščejo morebitnega Leganovega pomagača, morda celo drugega strelca, a se pri tem opirajo zgolj na besede občividcev, katerih pričevanja pa se med seboj precej razlikujejo.