Zdravnica dala odpoved

Psihiater Franc Mršnik za koncesijo navajal lažne podatke?

Senka Dreu / Štajerski tednik
30. 7. 2019, 06.45
Deli članek:

Župan Pukšič očita Francu Mršniku kršenje koncesijske pogodbe in neizpolnjevanje pogojev, saj ni specialist splošne medicine, ampak psihiater. Zato bodo v občini začeli postopek odvzema koncesije, začasno pa naj bi jo podelili Simoničevi.

Senka Dreu
Psihiater Franc Mršnik naj bi imel koncesijo za splošno ambulanto na Destrniku, čeprav zanjo ne izpolnjuje pogojev.

Senka Dreu
Zdravnica Rahela Simonič Franc Pukšič napoveduje začetek postopka za odvzem sedanje koncesije.

Rahela Simonič, ki na Destrniku kot edina zdravnica splošne medicine skrbi za skoraj 1800 pacientov, je odpovedala delovno razmerje s svojim delodajalcem, Ambulanto Mršnik, d. o. o. Osebna odločitev, ki jo je treba spoštovati in ki jo najbrž obžalujejo njeni pacienti, a ne kliče po medijski pozornosti, bi lahko rekli, če njena odpoved ne bi hkrati razkrila nepravilnosti v ozadju delovanja koncesionarja, ki, kot kaže, sploh ne izpolnjuje pogojev, saj njegov odgovorni nosilec Franc Mršnik po svoji specializaciji ni zdravnik splošne medicine, ampak psihiater.

Pojdimo po vrsti. Občina Destrnik je Francu Mršniku z ustrezno licenco leta 2006 podelila koncesijo za opravljanje dejavnosti na področju splošne in družinske medicine. Pred petimi leti in pol, leta 2014, je v svoji ambulanti zaposlil Simoničevo, ki je prevzela vse paciente na Destrniku, Mršnik pa je ostal le v vlogi direktorja.

Rahela Simonič: »Želim si svojo ambulanto«

»Delo imam rada, čeprav ga je ogromno, tudi s sodelavci in pacienti se dobro razumem, me pa že nekaj časa moti, da je breme odgovornosti izključno na meni, pri drugih stvareh, kot so organizacija dela in finance, pa imam zvezane roke. Želim si torej svojo ambulanto, v kateri bom lahko samostojno odločala in imela pregled nad vsem. Rada bi sicer ostala na Destrniku, če pa se ne bo izšlo, bom pač šla drugam, saj zdravnikov povsod primanjkuje,« je svojo odpoved pojasnila Rahela Simonič.

Pukšič na pomoč Simoničevi

Takoj ko je župan Franc Pukšič izvedel za to, je Simoničevi zagotovil, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da bo ostala na Destrniku. »Dejstvo je, da Mršnik krši koncesijsko pogodbo, saj zanjo ne izpolnjuje pogojev, hkrati pa z navajanjem lažnih podatkov zavaja tako občino kot ministrstvo za zdravje. Zato bomo začeli postopek za odvzem koncesije, začasno koncesijo pa bomo septembra, ko se ji izteče odpovedni rok, podelili Simoničevi.«

Se je Mršnik zavedal, da pogojev ne izpolnjuje več?

Na kateri točki oziroma kdaj naj Mršnik ne bi več izpolnjeval koncesijskih pogojev za opravljanje dejavnosti na področju splošne in družinske medicine? Koncesija iz 1. aprila 2006 mu je veljala pet let, torej do 1. aprila 2011, ko mu je prenehala veljati licenca za splošnega zdravnika. Šele leto dni kasneje, 13. aprila 2012, je svojo dejavnost preoblikoval v podjetje Ambulanta Mršnik, 26. novembra istega leta pa je kot zasebni zdravnik tudi formalno prenesel koncesijo na svoj d. o. o. »To pomeni, da je več kot leto in pol opravljal dejavnost brez ustrezne licence in s tem kršil pogodbo o koncesiji. Glede na do zdaj znana dejstva domnevamo, da se je Mršnik zavedal, da pogojev ne izpolnjuje več, in nas je namerno zavajal. Kajti tudi v novi koncesijski odločbi novembra 2012 je določen kot nosilec koncesije z nazivom dr. med., čeprav je bil takrat že specialist psihiatrije. Če bi to vedeli, mu zagotovo ne bi dali soglasja k prenosu koncesije na podjetje,« je povedal Pukšič in dodal, da je njihovo soglasje dobil, ker je predložil tudi dovoljenje ministrstva za zdravje, da izpolnjuje pogoje.

Senka Dreu
Franc Pukšič napoveduje začetek postopka za odvzem sedanje koncesije.

Ministrstvo »očitno spregledalo« napako

»Ministrstvo je namreč Mršnika v dovoljenju, izdanem 5. novembra 2012, navedlo kot specialista družinske medicine, čeprav to nikdar ni bil. Šele januarja 2014 je bil podpisan aneks k pogodbi, ki dovoljuje, da lahko v ambulanti dela drugi zdravnik z ustrezno licenco, in to je postala Rahela Simonič. Ker gre po našem prepričanju za grobe in nedopustne kršitve koncesijske pogodbe, smo se po nasvet, kako naprej, obrnili na ministrstvo.«

Glede svojega dela odgovornosti v tej zgodbi so na Ministrstvu za zdravje v pojasnilu, pod katerega se je podpisala Bernarda Kociper, vodja sektorja za organizacijo zdravstvenega varstva, zapisali le, da »so v dovoljenju, izdanem leta 2012, resda očitno spregledali, da Franc Mršnik ni imel veljavne licence«. Dodali so, da ministrstvo ne sme podajati obvezujočih pravnih mnenj, saj za to ni pristojno, Mršniku pa kljub neizpolnjevanju zakonskih pogojev dovoljenja ne morejo odvzeti, saj za to nimajo zakonske podlage.

Ker je ena izmed nosilk zdravstvene dejavnosti tudi Simoničeva, pa vidijo možnost, da bi lahko postala odgovorna nosilka, občina pa bi zaradi kršenja pogodbenih določil Mršniku lahko odvzela koncesijo.