Prvi uradni obisk Škotske

Sturgeonova: Johnson si želi brexit brez dogovora. To bo vodilo v razpad države

A.S./STA
30. 7. 2019, 08.51
Posodobljeno: 30. 7. 2019, 09.01
Deli članek:

Škotska premierka Nicola Sturgeon je po pogovoru z novim britanskim premierjem Borisom Johnsonom, ki je bil v ponedeljek na prvem uradnem obisku na Škotskem, ocenila, da si Johnson želi brexit brez dogovora, čeprav bi to vodilo v razpad države.

STA
Škotska premierka Nicola Sturgeon

"Po pogovoru z Borisom Johnsonom, za vsem tem blefom in širokoustenjem, gre za nevarno vlado," je dejala predsednica regionalne vlade Škotske, ki je na britanskem referendumu leta 2016 glasovala za obstanek v Evropski uniji.

"To je sicer odločno zanikal, a mislim, da si želi brexit brez dogovora," je povedala po pogovoru z Johnsonom v Edinburgu. Po njeni oceni je namreč njegova strategija do brexita namenoma zelo trda, da bi bila obsojena na propad.

"Menim, da je to izredno nevarno za Škotsko, pravzaprav za celotno Združeno kraljestvo," je še dodala.

Johnson, ki je kot novi vodja torijcev premier od minule srede, pravi, da želi nova pogajanja o izstopnem sporazumu z EU, kar Bruselj odločno zavrača. Napoveduje tudi, da bo država z dogovorom ali brez izstopila iz povezave 31. oktobra.

V brexitu vidi velikansko gospodarsko priložnost. V ponedeljek je tako napovedal vlaganja v višini 332 milijonov evrov na Škotskem, Walesu in Severnem Irskem.

Kot so sporočili, pa se je nova ministrica za mednarodno trgovino Elizabeth Truss v ponedeljek sestala z ameriškim veleposlanikom v Londonu na pogovorih o pospešitvi prostotrgovinskega dogovora med ZDA in Veliko Britanijo po brexitu.

Po severni Angliji in Škotski bo Johnson danes obiskal Wales v okviru turneje, med katero želi pridobiti podporo za svoja stališča o brexitu in pokazati, da nimajo prav tisti, ki trdijo, da bi država v primeru brexita brez dogovora lahko razpadla.

Škoti so za neodvisnost Škotske glasovali na referendumu leta 2014. Nicola Sturgeon, ki je tudi vodja škotskih nacionalistov, je nedavno opozorila, da bo škotski parlament razmislil o zakonodaji, ki bi v prihodnjih mesecih lahko omogočila drug referendum o neodvisnosti.

Irski premier Leo Varadkar pa je pred dnevi opozori, da bi brexit brez dogovora lahko znova vzbudil prizadevanja za združitev Republike Irske in Severne Irske, ki je del Velike Britanije.