trgovinska vojna

Trump napovedal carine na 300 milijard dolarjev kitajskega uvoza

B.K./STA
1. 8. 2019, 21.44
Posodobljeno: 1. 8. 2019, 21.50
Deli članek:

ZDA bodo 1. septembra uvedle dodatne 10-odstotne carine na preostalih 300 milijard dolarjev kitajskega uvoza, je danes na družbenem omrežju Twitter napovedal ameriški predsednik Donald Trump. Doslej so ZDA s 25-odstotnimi carinami obremenile za 250 milijard dolarjev blaga, ki prihaja iz Kitajske.

Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump.

Do napovedi prihaja dan po zaključku pogajanj v Šanghaju, ki jih je Trump v današnjih objavah na Twitterju označil za konstruktivna.

Dodal je, da so pred tremi meseci mislili, da so se s Kitajsko dogovorili, da pa se je nato na žalost Kitajska pred podpisom odločila za ponovna pogajanja. Dodal je, da se je Kitajska zavezala, da bo kupovala več ameriških kmetijskih pridelkov, a tega ni storila. Poleg tega, je še zapisal Trump, je kitajski predsednik Ši Džinpin dejal, da bo Kitajska nehala prodajati opioid fentanil v ZDA, a "se to nikoli ni zgodilo in veliko Američanov še naprej umira".

Reuters
Donald Trump in Ši Džinpin.

Trgovinska pogajanja se nadaljujejo in med pogovori bodo ZDA s 1. septembrom uvedle "majhne dodatne carine v višini 10 odstotkov" na preostalih 300 milijard dolarjev kitajskih izdelkov, ki iz Kitajske prihajajo v ZDA. To ne vključuje za 250 milijard dolarjev uvoza, ki je že ocarinjeno s 25 odstotki, je še zapisal Trump.

Kitajska je sicer danes sporočila, da je po obnovi trgovinskih pogajanj povečala nakup kmetijskih pridelkov iz ZDA.