Triki in rešitve

Kakšna pa je vaša plošča?

Z.F.
5. 7. 2019, 21.00
Deli članek:

V naših domovih zadnja leta po večini vladajo steklokeramična ali indukcijska kuhališča, ki so preprosta za vzdrževanje, na njih pa načeloma ne ostaja veliko trdovratne umazanije.

Dreamstime
Zoper trdovratne madeže uporabite sodo bikarbono, ki jo potresene po površini, in kis, ki ga popršite naknadno. Sicer pa je izjemno uporabna tudi mešanica kisa in detergenta.

Ta čudovit dizajn črnih plošč, ki je že pred dobrim desetletjem prišel na tržišče, je danes nekaj običajnega in mnoge izmed prvih plošč so še danes uporabne. A redna uporaba za seboj pusti posledice in madeže, ki jih z mokro krpo ne moremo vedno obrisati. Zato nekaj trikov, s katerimi bodo madeži lažje izginili.

Vroča brisača 

Preprost trik z uporabo domačih čistil, s katerimi odstranimo vse trdovratne madeže, pa tudi bakterije. Umazano kuhališče najprej popršite z alkoholnim kisom, čez posujte sodo bikarbono in pustite nekaj minut, da poteče reakcija. Nato ploščo pokrijte z vročo vlažno brisačo, ki bo poskrbela, da bo trdovratna umazanija odstopila od steklokeramične plošče. Za konec trdovratnejše madeže le še podrgnite z gobico za pomivanje posode in steklokeramično ploščo obrišite do sijaja.

Amonijak in alkohol

Kombinacija, ki bo temeljito opravila s trdovratnimi madeži. V plastenko z razpršilko zmešajte amonijak in vodo, v razmerju 1 : 10, nato pa mešanici dodajte deciliter in pol čistilnega alkohola. Dobro premešajte, popršite po steklokeramični plošči, pustite nekaj minut, nato pa obrišite z vlažno krpo.

Strgalo: da ali ne?

Uporaba strgala je včasih nujna, a previdno, saj lahko s strgalom poškodujete steklokeramično ploščo. Svetujemo vam, da strgalo uporabljate zgolj za odstranjevanje umazanije, ki se je nabrala na črtah, ki označujejo vroči del. Sicer strgala ne pritiskajte močno ob podlago, temveč raje večkrat podrgnite. Če umazanija ne odstopi takoj, jo popršite z nekaj detergenta in postopek ponovite.

Dreamstime
Pozorno s strgali, saj lahko z njimi resno poškodujete površino plošče.