Zanimivosti

Na dopust z avtom obvezno z zeleno karto

Zoran Franc
4. 7. 2019, 20.30
Deli članek:

Dopusti so se že začeli in dolge karavane vozil, ki romajo proti slovenski ali hrvaški obali, niso nič novega. Imate s seboj zeleno karto?

STA
Preverili smo, kje se bo gradilo in kje se obetajo peklenski zastoji.

Zelena karta je dokument, ki ga praviloma dobimo ob registriranju vozila, a se pogosto še zavedamo ne, da ga sploh imamo. Pri večini držav članic sistema zelene karte je ob vstopu v državo ni treba priložiti, je pa priporočljivo, da jo imamo pri sebi. A pri prečkanju določenih meja jo boste morali pokazati. Gre namreč za mednarodno potrdilo o zavarovanju avtomobilske odgovornosti, ki zagotavlja zavarovalno kritje v obsegu, ki ga določa pristojni zakon o obveznem zavarovanju avtomobilske odgovornosti v obiskani državi.

Zakaj potrebujem zeleno karto?

Načeloma imamo vsi vozniki motornih vozil s slovenskimi registrskimi oznakami že avtomatsko tudi veljavno zavarovanje avtomobilske odgovornosti za vse države članice oziroma tako imenovano zeleno karto, ki jo izda zavarovalnica zavarovancu na podlagi zavarovalne pogodbe zavarovanja avtomobilske odgovornosti in zajema skupaj 46 evropskih in tudi sredozemskih držav. Zeleno karto uveljavljamo, kadar smo v tujini udeleženci prometne nesreče. Tako organi identificirajo vozilo, saj so na dokumentu vsi podatki, ki jih potrebujejo za uveljavljanje odškodninskega zahtevka. Zelena karta vsebuje tudi naslove in telefonske številke nacionalnih pisarn, kjer dobimo potrebne informacije o uveljavitvi odškodninskih zahtevkov, ki izvirajo iz prometnih nesreč v tujini.

Arhiv Novice Svet24
zelena karta

Kaj, če je nimam?

Zeleno karto je dobro imeti, preden se z vozilom odpravite v tujino. Če je nimate, se obrnite na zavarovalnico, kjer imate sklenjeno zavarovanje za avto ali drugo pooblaščeno enoto, ki sklepa avtomobilska zavarovanja. Predložiti boste morali prometno dovoljenje in zavarovalno polico obveznega avtomobilskega zavarovanja. Zanjo pa boste morali plačati 4,20 evra. (AMZS)

Država ni v sistemu zelene karte

Nekatere zavarovalnice po splošnih pogojih zavarovanja prevzemajo obveznost do oškodovanca do višine najnižjih zavarovalnih vsot, predpisanih pri nas.