PREMIŠLJENO NA POT!

Kaj je nujno in kaj sme ostati doma?

Tea Dečman
23. 6. 2019, 21.47
Deli članek:

Priprava kovčkov in potovalk nam večini predstavlja enega bolj zoprnih delov potovanja. Pred vami je nekaj koristnih nasvetov za lažjo pripravo počitniške prtljage.

dreamstime
Kot prvo dobro razmislite, katera oblačila resnično potrebujete.

Potovanja so priložnost, da bremena vsakdanjika pustite za seboj – poleg stresa in skrbi v to skupino običajno spadajo tudi prenatrpani kovčki oblek, modnih dodatkov in ličil, zaradi katerih ob koncu počitnic sklonjene glave zavijete v lokalno trgovino po dodatno torbo in tja skupaj z nakupljenimi spominki zatlačite še umazano perilo.

Za začetek vodilo »za vsak primer« spremenite v »najbrž ne«. V kategorijo obveznih izdelkov, ki jih boste morda potrebovali, spadajo samo zdravila in izdelki za prvo pomoč, zato stopite v stik z resničnim življenjem v zvezi s predvideno količino prebranih knjig – vam je na dopustu kdaj tudi v resnici uspelo prebrati sedem ruskih klasikov zapored?

profimedia
Pomembna je tudi pravilna izbira kovčka oziroma potovalke. Nikar ne pretiravajte.

Preverite vreme

Slabo premišljeno zlaganje neposredno v kovček namreč vodi do podvajanja in mučnega boja z zapiranjem kovčka, predogled izbranega pa v racionalizacijo prtljage. 

Zdi se vam, da je na morju vedno toplo in vroče, a preverite, kaj napovedujejo strokovnjaki. Poleg priprave vremenu primerne obutve in oblačil preučite tudi splošno podnebje dopustniškega kraja. Zvečer piha veter ali vročina vztraja do jutra? Povprašajte po izkušnjah tiste, ki so kraj že obiskali in vam lahko prihranijo marsikakšno preglavico – in celo prostor v kovčku.

Modne kombinacije načrtujte vnaprej

Težko se je odreči razkošju trenutnega navdiha in počutja za izbor popolne modne kombinacije, zato večina želi na potovanje preslikati čim večji delež svoje omare. A prav največji modni poznavalci priporočajo, da so potovanja izvrstna priložnost za učenje umetnosti kombiniranja. Izogibajte se kosom, ki pristajajo samo eni kombinaciji, in raje s seboj vzemite več nakita, ki v vaši torbi zasede presenetljivo malo prostora.  

Razumsko s kozmetiko in ličili

Pri izboru ličil in pripomočkov za ličenje se osredotočite na osnove, pri kozmetiki posezite po večnamenskih negovalnih izdelkih in majhnih embalažah, na dolgih poteh pa ne pozabite tudi na priročne čistilne robčke, ki bodo za vašo kožo poskrbeli kar spotoma.