Pogumno v kopalke

Vsaka sprememba se sprva zgodi v glavi

Tea Dečman
22. 6. 2019, 18.00
Deli članek:

Če želimo vztrajno in dosledno slediti telovadnemu in prehranjevalnemu režimu, ki nam bo dvignil samozavest v kopalkah, se moramo najprej v glavi dobro pripraviti nanj.

Freestock
Močno telo dosežemo z močnim umom.

Zbrati moramo pogum in začeti, biti moramo vztrajni, usvojiti moramo določeno miselnost, se odpovedati pregreham ter se jasno osredotočiti na cilj in odmisliti vse neprijetnosti, ki spremljajo obdobje privajanja na vadbo in drugačno prehrano. Močno telo dosežemo z močnim umom, in da letos ne bi skrenili z začrtane poti, vam predstavljamo nekaj znanstveno potrjenih metod, ki bodo vaš um osredotočile na tisto, kar želite doseči.

Prevelika želja po sladkem

Kadar se odločimo za dieto ali bolj zdrav način prehranjevanja, je ena najtežjih stvari odpovedati se pregreham, s katerimi se sicer tako radi potolažimo ali razvajamo. Četudi si odločno rečemo ne, se včasih težko upremo kepici sladoleda na vroč poletni dan, čokoladi ali čemurkoli drugemu, kar nas razvaja. A se da, čeprav se nam zdi nemogoče. Ustvarite lažni spomin v povezavi s tisto pregreho, ki se ji najtežje uprete. Če se tej pregrehi želite upreti le začasno in se bojite, da bi popačenje spomina o njej za vedno pustilo posledice, pa se raje prepričajte, da je bila zelenjava v otroštvu za vas najljubša hrana in kako zelo radi ste jo jedli.

Dreamstime
Kadar se odločimo za dieto, je ena najtežjih stvari odpovedati se pregreham, a se da.

Popustljivost

Vztrajanje pri tistem, kar smo si zadali, zahteva enako mero navdušenja in prepričanja, kot smo ga imeli na začetku. Da bomo vztrajali pri strogem dietnem in vadbenem režimu, moramo torej ves čas verjeti vanj in njegove rezultate, čeprav jih še ne vidimo, počutimo pa se vse bolj izmučene. Seveda je v takem stanju težko verjeti, da moramo vzljubiti svojo pot in bolečino v mišicah, ker to pomeni, da smo naredili nekaj dobrega za svoje telo. A če verjamete ali ne, če boste pri teh izjavah kimali namesto odkimavali ali zgolj trmasto stiskali zobe, boste vanje tudi zares začeli verjeti. Ko vas torej med vadbo vaditeljica spodbuja z besedami, da je trenutna bolečina zgolj pot do uspeha, ko se med tekom prepričujete, da uživate v njem, ali ko berete članek o tem, kako škodljiv je sladkor, pri tem vztrajno kimajte. Bolj vneto boste kimali, bolj boste tem vodilom verjeli in jih vzeli za svoje.

Preden se odpravite h katerikoli vadbi, si ustvarite stvarna pričakovanja glede bolečine in napora. Bolj ko boste vadbo v glavi »napihnili« v muko, bolj mučna bo za vas.

Nizek prag bolečine

Najpogosteje nad telovadbo obupamo zato, ker je pač pretežka. Bolečina in telesni napor, ki jo spremljata, sta pogosto premočna, zaradi česar je telovadba mučna izkušnja, ki jo neradi ponavljamo. Seveda vemo, da bo z več ponovitvami lažje, a to ne zmanjša bolečine, ki nas spremlja na začetku. Po rezultatih raziskave Univerze Severne Karoline je svoj prag bolečine mogoče dvigniti s preprostimi vajami. Slike možganov so pokazale, da se možgani na bolečino odzivajo tako, kot od njih pričakujemo. Če se torej že vnaprej pripravimo, da bomo izkusili zmerno bolečino, bolečino kot tako tudi zaznamo. Raziskava, pri kateri so prostovoljce zbadali v noge, je to tudi dokazala. Tisti, ki so jim povedali, da jih bo malo bolelo, niso tarnali nad bolečino, tisti, ki so jim napovedali hude bolečine, pa so takšne tudi potrdili. Preden se odpravite v telovadnico ali h katerikoli drugi vadbi, si ustvarite stvarna pričakovanja o bolečini in naporu. Bolj ko boste vadbo v glavi »napihnili« v muko, bolj mučna bo za vas. Iskreno, večina našega odpora do telesnih naporov je posledica pretiravanja v naših glavah.