Zanimivosti

Preprosti triki za telo tik pred zdajci

Tea Dečman
22. 6. 2019, 14.00
Deli članek:

Preverite zvijače in napotke, ob katerih vam ni treba na strogo dieto, a boste vendarle lažji pa tudi lažje boste zlezli v poletna oblačila.

Dreamstime
Ali te vedeli, da se od hrane, pri kateri uživamo kot sladokusci, tudi manj redimo? Zato se prelevite v izbirčnega gurmana, ki z užitkom raziskuje različne okuse in kulinarične mojstrovine.

Da bo prebava res dobro delovala, kar je nujni pogoj tako za dobro predelavo hrane kot hujšanje, vsako jutro namesto kave na tešče popijte kozarec mlačne vode. Če boste vodi dodali še sok ene (ekološke) limone, bo hujšanje še učinkovitejše. Tudi vas zvečer pogosto napade lakota, in čeprav veste, da je ob večernih urah dobro jesti le zelenjavo, ravno zvečer najbolj napadete nezdravo in visoko kalorično hrano? Sami s seboj podpišite pogodbo oziroma pakt, da boste naslednji mesec vsak dan zadnji obrok pojedli ob 18. uri. Pa brez skrbi, če boste kdaj šli lačni v posteljo, v sodobnem svetu obilja smo v resnici pozabili, kaj je to lakota.

Zdrave in okusne pijače

So vaša slabost prigrizki med obroki, ko preprosto morate nekaj malega pojesti? Poiščite svojo najljubšo zdravo pijačo – zeliščni čaj, žitno kavo, stoodstotni kakav z rastlinskim napitkom ali kaj podobnega – in jo pijte vsakič, ko vas zgrabi želja po sladkem, slanem ali zgolj nečem za prigrizniti. Zaužili boste veliko manj kalorij, telo bo tekočino lažje prebavilo kot trdo hrano, pa še željo po prijetnem okusu v ustih boste vsaj deloma potešili.

Jejte počasi

Pri vsakem obroku se zavestno osredotočite na to, da jeste počasi. Vsak grižljaj hrane žvečite tako dolgo, da iz nje nastane tekoča kaša; tako preostalim prebavnim organom močno olajšate delo. Poleg tega boste ob počasnem hranjenju zagotovo hitreje začutili sitost in tako pojedli manj; hitri jedci občutek sitosti pogosto preslišijo.

dreamstime
piknik 2

Pozdravljene, zdrave maščobe!

Da, prav ste prebrali: maščobe boste kurili z zdravimi maščobami. Maščobe so namreč po krivem pristale na seznamu prepovedanih živil pri hujšanju. To velja le za nezdrave transmaščobe, ki vas ne le redijo, temveč tudi pošteno ogrožajo vaše zdravje. Zgodba pa je popolnoma druga, ko gre za zdrave maščobe, kot so ekološko olivno olje, ekološko maslo, deviška kokosova maščoba in podobno.