Triki

Ohladite stanovanje tudi brez klime

Zoran Franc
23. 6. 2019, 08.32
Posodobljeno: 23. 6. 2019, 08.32
Deli članek:

Peklenske poletne temperature, ki smo jih tako vneto čakali, mnogim že precej otežujejo življenje. Da bi poletje preživeli čim lažje, preizkusite naslednje trike za ohladitev.

Dreamstime
Za 30 odstotkov in več lahko sonce, ki sveti skozi okno, segreje stanovanje.

Visoke temperature številnim godijo, spet drugi jih le s težavo premagujejo. Odličen način premagovanja vročine je zagotovo klimatska naprava, a je to tudi strošek, ki si ga ne more privoščiti vsak. Svoje stanovanje pa lahko ohladite že z nekaj preprostimi triki, ki vam iz denarnice ne bodo izpulili šopov denarja.

Žaluzije in debele zavese

Precej uporaben trik, s katerim boste preprečili, da bi se vaše stanovanje prekomerno pregrevalo. Sonce, ki sveti skozi okno, lahko zviša temperaturo prostora tudi do 30 odstotkov. Zato že zjutraj zagrnite zavese in spustite žaluzije oziroma rolete. Prav tako zaprite okna. Zračite šele zvečer, ko pade temperatura. Takrat ustvarite prepih, ki bo še dodatno ohladil vaš dom.

Dreamstime
Pred ventilator postavite zamrznjene plastenke z vodo in ohladite prostor.

Led in ventilator

Čeprav se želite ohladiti, nikar ne zlivajte po sebi prehladne vode, saj se boste, ko boste stopili izpod prhe, še bolj potili. Prhajte se zato raje s toplo ali mlačno vodo. 

Pripravite si lastno mini klimatsko napravo. Potrebujete le velike zaloge ledu in ventilator – tako lahko stanovanje ohladite tudi do pet stopinj Celzija, odvisno seveda od velikosti. V plastenke nalijte vodo in jih zamrznite. Nato plastenke postavite pred ventilator, tako da bo zrak pihal naravnost vanje. Presenečeni boste nad učinkom.

Zamenjajte odeje

Največjo težavo vročina predstavlja predvsem zvečer, ko ležemo. Takrat nas precej hitro vse zmoti, in če se vročini pridruži še brenčanje komarjev, so lahko poletni večeri prava nočna mora. Za začetek vam svetujemo, da zimske odeje zamenjate z rjuhami, ki bodo v vročih dneh povsem dovolj. Ne pozabite zamenjati tudi težkih in debelih vzglavnikov s tanjšimi, zračnimi. Če imate možnost, si privoščite spanje pri odprtem oknu, tako bo spanec, kljub visokim temperaturam, zaradi nenehnega kroženja zraka precej boljši. A ne pozabite na okenske okvire namestiti komarnikov, ki bodo preprečili nezaželene večerne serenade in srbenje.