OH, PA NE RAVNO ZDAJ!

Ko se ponesreči okus domače juhe

Z.F.
12. 5. 2019, 14.06
Deli članek:

Mnogim je juha skoraj bolj pomembna od glavne jedi ali ostalih jedi, ki sledijo za njo. Juha nas poživi, poskrbi za dodatno tekočino in tudi nasiti, sploh če govorimo o enolončnicah. Kaj pa, ko se ponesreči?

Dreamstime
Če je juha preslana, vanjo narežite krompir ali pa dodajte nekaj mleka ali kisle smetane.

Vsi imamo kdaj pa kdaj slab dan in vsakomur se kdaj pripeti, da se v loncu znajde preveč soli, sladkorja ali maščobe. Čeprav smo jed nekoliko »zafrknili«, nam je ni treba vreči stran, saj jo lahko z nekaj preprostimi triki hitro popravimo. In tako ne bo nihče vedel, da je šlo kaj narobe.

Juha je preslana

Prvo pravilo, ki si ga velja zapomniti, je, da juhe pri prekuhavanju nikoli ne solimo do želene slanosti, temveč le toliko, da jed dobi rahlo osoljen okus. Zavedati se moramo, da določena živila med kuhanjem dodajajo svoje esence, ki so slane, sladke, grenke … Hitro se nam to lahko primeri pri juhah, v katere smo dodali paradižnik, zato bodite še posebej previdni. A obstajajo rešitve. Prva rešitev je krompir. Če je juha preslana, vanjo narežite surov krompir. Ta bo vase potegnil odvečno sol. Ko je krompir kuhan, ga preprosto odstranite iz juhe. Sestavini, ki bosta iz juhe potegnili okus soli, sta tudi mleko in kisla smetana. Tik preden boste juho postregli, ji dodajte nekaj mleka ali kanček kisle smetane. Poskrbela bosta, da bo juha bolj kremasta, zagotovo pa bosta prikrila okus soli. Tretji in najpogosteje uporabljen trik je, da juhi prilijete vodo ali jušno osnovo in jo tako razredčite. A ne pozabite, da boste tako izgubili tudi nekaj osnovne arome. Zato previdno in predvsem postopno dodajajte sestavine.

Tokrat je juha presladka!

Da, tudi to se lahko zgodi. Težavo lahko povzročijo sladki krompir, navadni krompir, korenje in še nekatera druga zelenjava ali pa preprosto sladkor. Verjemite, da je težave s sladkobo lažje rešiti kot s soljo. Presladki juhi lahko dodate nekaj soli, ki bo hitro nevtralizirala okus. Da popestrite okus in odpravite sladkobo, lahko dodate tudi nekaj sladkorja ali kis. Odlična pomoč je lahko sojina omaka, a z omenjenimi sestavinami delajte previdno in jih dodajajte postopno.