Zanimivosti

Majska opravila na naših vrtovih

Zoran Franc
11. 5. 2019, 10.11
Deli članek:

Narava je polna cvetja, ki se bohoti na vrtovih in travnikih. Sladkasti vonji cvetnega prahu, ki se vrtinčijo po zraku napovedujejo, da je tu mesec ljubezni.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Mesec maj predstavlja čas, ko je na vrtu treba postoriti kup opravil. Na vrtu že lahko prosto sadimo, in če smo začeli saditi že marca ali aprila, zdaj tudi plevemo prvo travo in plevel. A ne pozabimo, da maja še ni prepozno za pozebe, ki lahko uničijo tako cvetje kot pridelek zelenjave in sadja.

Zelenjavni vrt

Zaradi možnosti zmrzali vse do ledenih mož oziroma »poscane Zofke« vrtnine sejemo še pod zaščito, a že na prosto. Tako lahko na vrt že presadimo cvetačo, zelje, brstični ohrovt, solato, redkvico in grah. S kumarami, bučkami, papriko, krompirjem, paradižnikom in gomoljno zeleno še počakamo do 15. maja. Tiste rastline, ki jih gojimo v rastlinjaku, že počasi privajamo na rast na prostem. Zato vrata puščamo čim dlje odprta, a čez noč jih še vedno zapiramo. Pazimo pa tudi na primerno zaščito pred soncem. V tem času lahko zemljo še izboljšujemo s kompostom in jo rahljamo. Pazimo na pojavnost polžev, uši in drugih zajedavcev ter jih čim prej omejimo in obvladamo.

Zeliščni vrt

Na zeliščnem vrtu so že pognale trajnice. Na prosto pa lahko presadite tudi nova zelišča, ki ste jih kupili in jih še hranite na okenskih policah. To so bazilika, majaron, kreša, ajda, šetraj, gorčica … Svetujemo vam, da v prvi polovici meseca poskrbite tudi za primerno zaščito pred hladom. Po 15. maju lahko zaščito umaknete, saj se zemlja že dovolj ogreje, pripravite pa poletno zastirko. Med zelišča lahko potresete zmleto lubje ali lesne opilke ter tako preprečite rast plevelov in zadrževanje vlage oziroma zaščitite zemljo pred čezmernim pregrevanjem. Če želite zeliščni vrtiček gojiti na balkonu, lahko cvetlična korita že premaknete na balkon.

Še je čas za dognojevanje

Če je prst revna, jo lahko še dognojite z organskimi gnojili in kompostom. A ne pretiravajte, saj so mlade rastlinice občutljive na količino hranil.

Zamudniki

V maju lahko zamudniki nadoknadijo vse zamujeno, saj je mesec, ki bo poskrbel za dobro rast in letino.