SOSEDSKI ODNOSI

Družba in pomoč sta bližje, kot si mislite!

T.D.
11. 5. 2019, 21.23
Deli članek:

Čeprav včasih oprezajo za nami ali zasedejo naš parkirni prostor, so sosedje vir informacij, kadar zamaka streha ali imajo v trgovini akcijo za pomaranče.

Profimedia
Dobri sosedi so res zlata vredni.

In na preži so, ko se v soseski potikajo roparji ali dobrotniki, ko nam zmanjka sladkorja ali pa je treba prevzeti poštni paket. Še posebej v starosti so dobri sosedski odnosi pomembni tako z vidika varnosti kot tudi z vidika medgeneracijskih odnosov. Družba sosedov je ob krizah in težjih trenutkih, ko potrebujemo malce pomoči ali pa le lepo besedo in topel nasmeh, več kot dobrodošla.

Prvi priskočijo na pomoč

Če se nam doma kaj zgodi, da na primer uhaja plin, popusti ventil za vodo ali nam pade cvetlično korito na nogo, so sosedje tisti, ki nam bodo prvi priskočili na pomoč, saj so najbližje in jih tudi najlažje prikličemo. Kaj šele če nam nenadoma postane slabo ali doživimo srčni napad! Morda bo ravno sosed slišal vaše klice ali opazil, da nekaj ni v redu, in kdo ve, morda vam celo reši življenje.

Pomagajo in preverjajo, ko nas ni

Komu je najlažje zaupati svoje rože, ko bomo nekaj dni odsotni? Kdo bo najlažje poleg svojega izpraznil še vaš poštni nabiralnik? Kdo bo nahranil vašo zlato ribico ali kanarčka, ko boste vi uživali na zasluženem dopustu? Sosedje! S svojo občasno prisotnostjo bo soseda poskrbela tudi, da se bodo vašega stanovanja vsiljivci izogibali v velikem loku, saj bodo dobili občutek, da je nekdo vedno blizu in da stanovanje ne sameva.

Prijateljstvo med generacijami

Dobri sosedi so res zlata vredni, še posebej tisti, ki imajo dovolj prostega časa. Ko se bo torej naslednjič zgodilo, da boste nepričakovano morali skočiti na pošto, pustite otroka pri prijazni upokojeni sosedi, ki jo pozna, saj jo redno srečujete. Zagotovo bo brez težav za nekaj časa popazila nanj, mnogi starejši so mlade družbe celo zelo veseli. Po novem pa lahko vaš poštni paket dostavijo tudi naravnost k vašemu sosedu, ki je vedno doma, in se izognete vsem zapletom ter odvečnim potem zaradi dostave.