Pomlad

Naj bo balkon oaza sprostitve, udobja in miru

Z.F.
8. 4. 2019, 20.55
Deli članek:

Slovenci imamo radi balkone in tako tipične slovenske hiše razkošno pokažejo vsaj po en balkon ali dva. Praviloma so takšna tudi stanovanja, sicer z majhnimi, a nič manj uporabnimi balkončki. Pripravite ga na pomlad in ga spremenite v oazo miru in počitka.

Dreamstime
Balkon opremite v zgolj enem stilu, naj bo denimo retro pisano, maroško vzorčasto, naravno, vse iz palet …

Topli pomladni dnevi so na balkone že privabili prve uživače, ki so tam posedali na soncu, srkali kavo ali limonado, nekateri so se celo odločili za prvo peko na žaru. Balkon je vrt v malem in prvi stik z naravo. Prostor, kjer se košček narave sreča z udobjem. Zato si ga uredite po svojih željah in spremenite v košček oaze, kjer boste v miru pili kavo, brali knjigo ali klepetali s sosedi.

Dreamstime
Pri ureditvi balkona ne pozabite, da je predvsem pomembno udobje

Rastlinje

Rastlinje je skoraj obvezen del balkona, saj bo vaši zunanji dnevni sobi dalo dodatno vrednost. Če niste ravno zaprisežen cvetličar, z rastlinami sicer ne pretiravajte; na balkon postavite nekaj izbranih lončnic in korit. Če nimate prostora na tleh ali na ograji, naj visijo s stropa, dolge prazne stene pa izkoristite za police, ki bodo med drugim služile tudi za odlaganje stvari. Police si lahko pripravite iz palet, le nekaj ustvarjalnih idej bo potrebnih. Rastline na balkonu bodo izboljšale vaše počutje, saj zelenje človeka pomirja in sprošča.

Dreamstime
Ne pozabite na dekoracijo. Naj bo diskretna, praktična in nevsiljiva.

Pri pohištvu upoštevajte udobje

Naj bo pri urejanju balkona udobje na prvem mestu, tako boste tam radi preživljali prosti čas. Balkon opremite tako, da se boste na njem dobro počutili. Stoli naj bodo čim bolj udobni, razmislite tudi o kakšni preprogi, če je balkon pokrit. Na večjem balkonu si lahko omislite kak ležalnik ali visečo mrežo. Kako velika je lahko miza? Zakaj ne bi zajtrkovali, kosili ali večerjali na balkonu? Lahko morda goste gostite na balkonu? Zakaj pa ne? Topli poletni večeri bodo kot nalašč za posedanje in opazovanje zvezd ob kozarcu vina. Če je prostora malo, namesto stolov denimo izberite klop, ki jo lahko prav tako sami pripravite iz palet ter jo z blazinami okrasite in spremenite v udobno sedišče.

Dreamstime
Naj vaš balkon krasijo rastline, ki bodo poskrbele za sprostitev.

Uporabna dekoracija

Če je balkon majhen, nikar ne pretiravajte z dekoracijo oziroma izberite takšno, ki ima tudi kak praktični namen. Recimo sveče. Te so odlična okrasitev, ki ob mraku in večerih poskrbi za ravno pravšnjo svetlobo. Lahko pa si omislite solarne lučke. Ne pozabite na dekorativne vaze, morda kak pladenj, ki lahko služi kot okras in podstavek obenem.